Hlavní obsah

Nominacím cen Cinema Mundi vévodí dramata

Brno

Dramata, jež se dotýkají vážných sociálních i globálních problémů a vztahů mezi lidmi, národy a náboženstvími, výrazně převažují v nominaci filmů na cenu brněnského festivalu Cinema Mundi. Porota tvořená studenty vybrala z hlavní festivalové kategorie 18 snímků. Z nich vzejde jeden vítězný film.

Článek

"Vítězný snímek získá Cenu Cinema Mundi za nejlepší film. Spolu se zvláštními cenami poroty bude toto ocenění vyhlášeno 9. března před projekcí filmu Mimo zákon. Cena poputuje k tvůrcům filmu skrze oficiální distributory," uvedla Monika Futáková za pořadatele přehlídky, jejíž první ročník loni v Brně navštívilo 10 lidí.

Nechybí snímky Lepší svět, Biutiful nebo Cizinka

Ve studentském výběru nechybí dánský film Lepší svět, který Oscara získal. Vypráví příběh dvou rodin, jejichž osudy se náhodně spojí díky přátelství dvou dospívajících synů. Film řeší zdánlivě jasné etické otázky po smyslu pomsty a násilí, a to na pozadí skutečných světových konfliktů.

Typickým zástupcem filmů nominovaných studentskou porotou je například argentinské drama Biutiful s Javierem Bardemem v hlavní roli bývalého narkomana obklopeného nebezpečným podsvětím moderní Barcelony.

Studenty zaujalo také britské sociální drama Fish Tank a slovenský dokument Hranice o vesnici rozdělené na dvě poloviny bedlivě střeženou slovensko-ukrajinskou hranicí. Německé drama Cizinka se zabývá citlivým tématem vražd žen z důvodu ztráty cti v muslimských komunitách v Německu.

Francouzský film O bozích a lidech vypráví příběh malé komunity mnichů, jež v severní Africe čelí hrozbě fundamentalistů. Peruánské drama Proti proudu se dotýká tématu homosexuality, íránský válečný film Sbohem, Bagdáde sleduje problematické soužití amerických vojáků a Iráčanů.

Filmy z JAR i Albánie

Studenti vybrali také úspěšný jihoafrický film Život především, v němž silně rezonují otázky chudoby, pandemie AIDS a dětské prostituce v Africe. Některé filmy již posbíraly řadu cen a české klubové publikum je zná. Jiná díla ale budou pro veřejnost překvapením.

Úplnou novinkou pro české publikum může být například albánský film Východ, západ, východ: Poslední sprint. Pojednává o albánském cyklistickém týmu vyslaném v 80. letech na Tour de France. Cestou na závody však cyklisty zastihne zpráva o pádu komunistického diktátora Envera Hodži. Hrdinové se tak musejí vrátit domů. Film má atmosféru hořké komedie.

Cinema Mundi začíná ve středu v 17 hodin slavností na náměstí Svobody. Poté v 19.30 následuje ve Velkém Špalíčku projekce Ostře sledovaných vlaků za účasti režiséra Jiřího Menzela.

Jednou z ozdob přehlídky je britská Králova řeč, jež získala Oscara za nejlepší film, režii, scénář a díky Colinu Firthovi také za výkon v hlavní roli. Jednotlivé projekce se kromě multikina Velký Špalíček konají také v Sále Břetislava Bakaly a v prostorách Masarykovy univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám