Hlavní obsah

Otakar Vávra oslavil sté narozeniny

Právo, míš
Praha

Sté narozeniny oslavil v pondělí v pražském Mánesu křtem vzpomínkové knihy Paměti aneb Moje filmové 100letí filmový režisér a pedagog Otakar Vávra. Knihu pokřtili prezident republiky Václav Klaus, režisér Jiří Menzel, dalšími hosty byli ministr kultury ČR Jiří Besser a primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otakar Vávra se svou knihou vzpomínek

Článek

"Uvědomuji si, že se člověku poštěstí jednou za život, aby někomu psal ke stým narozeninám," řekl Klaus a dodal: "Knížka Paměti je bezvadná a já ji všem doporučuji. Je to zase jiný pohled na to poslední naše století. Já jsem mu popřál sto čtyři let a on se na mne zamračil, takže jsem pochopil, že chce ještě víc. Tak mu to všichni přejme."

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otakaru Vávrovi přišel poblahopřát prezident Václav Klaus.

Jiří Menzel pak připomněl zásluhy Otakara Vávry o úroveň české kinematografie. "Naučil filmaře na Barrandově respektu k profesi, nutil lidi, aby dělali filmy pořádně. Vedle toho všechno sestavil do učebního plánu a učil nás, že film je součást kultury a musí ho dělat vzdělaní lidé," řekl Menzel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otakar Vávra si dal na oslavě pivo

K neuvěřitelnému jubileu přišla Vávrovi blahopřát řada jeho kolegů a přátel, mezi jinými herci Luděk Munzar, Radoslav Brzobohatý, Vladimír Brabec, Jaromír Hanzlík, režiséři Václav Vorlíček či Zdeněk Troška.

Křest a oslava vyvrcholila slavnostním ohňostrojem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám