Hlavní obsah

Filmový festival upozorní prázdnou židlí na věznění laureáta Nobelovy ceny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival filmů o lidských právech Jeden svět (v Praze 8. až 17. března) upozorní na to, že čínský disident Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest za Chartu 08, prohlášení inspirované československou Chartou 77.

Foto: Profimedia.cz

Čínský disident Liou Siao-po

Článek

"Díky aktivitě Člověka v tísni, bývalého prezidenta a zároveň patrona festivalu Jeden svět Václava Havla a čtyřiceti českých poslanců a senátorů byl Liou Siao-po nominován na Nobelovu cenu míru, kterou přes protesty čínské vlády získal v říjnu minulého roku. Festival Jeden svět pořádaný společností Člověk v tísni se rozhodl znovu upozornit na případ čínského disidenta kampaní „Empty Chair,“ která usiluje o jeho propuštění," sdělil tiskový mluvčí festivalu Filip Šebek.

Název kampaně Empty Chair (prázdná židle) se vztahuje k prosincovému předávacímu ceremoniálu, kdy vzhledem k Liouově uvěznění neměl kdo přebrat Nobelovu cenu.

„Když měl Liou Siao-po v prosinci 2010 přebírat v Oslu Nobelovu cenu míru, reprezentovala ho na pódiu symbolicky jen prázdná židle. Liou si mezitím odpykává v čínské věznici trest za ´podvracení státní moci´, což ve skutečnosti neznamená nic jiného, než že se podílel na dokumentu, který volá po nenásilných reformách a větších občanských svobodách v současné Číně,“ říká zakladatel festivalu Jeden svět a hlavní iniciátor nominace Liou Siao-poa na Nobelovu cenu míru Igor Blažević.

Šance pro amatérské filmaře

Diváci Jednoho světa se budou v rámci festivalu setkávat s prázdnou židlí s Liouvým portrétem, která mu bude vyhrazena během promítání. Mohou poslat i pohlednici s motivem kampaně na adresu čínské vlády s heslem „Slova nejsou zločin“.

Letošní ročník festivalu bude zvláštní tím, že otevře workshop po filmaře One World, Many Ways, do kterého se mohou přihlásit i amatéři, a soutěž kampaní zajímavým způsobem využívajících nová média.

Jeden blok programu bude věnován Waelu Omarovi, filmaři z Egypta, který přiveze nejnovější záběry z centra káhirských nepokojů a bude hovořit o natáčení během demonstrací. Samostatný panel bude věnován fenoménu Wikileaks, který zveřejňuje tajné vládní a armádní informace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám