Hlavní obsah

Ondříček točí s Trojanem a Kochem z filmu Životy těch druhých

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér David Ondříček začíná 5. března po čtyřech letech příprav točit detektivní drama z 50. let Ve stínu. Hlavní roli má Ivan Trojan a jako německý policista se představí evropská hvězda Sebastian Koch, který hrál například v oscarovém filmu Životy těch druhých.

Foto: Právo

Ivan Trojan

Článek

Scénář Marka Epsteina prošel během let sedmnácti verzemi. Ondříček v pondělí řekl, že by nechtěl točit historizující film. Filmová Praha v něm proto nebude vypadat úplně přesně jako v 50. letech, část filmu se ostatně točí v Polsku, protože polská města jsou mnohem zpustlejší a temnější, než naše turistická metropole.

Film prý bude "temný, ale krásný". Některé budovy se budou muset digitálně odbarvovat, aby působily šedivě a vše bylo víc "noir".

"Uděláme to takový špinavý," vysvětlil s úsměvem Ondříček.

Slušný člověk, kterého to "semele"

Scenárista Marek Epstein Novinkám řekl, že jde o detektivku z padesátých let, což je podle něj opomenuté období, i když je nabité emocemi.

"Začali jsme tímhle směrem hledat a zjistili jsme, že hrozně zajímavé a silné je léto 1953, kdy uskutečnili měnovou reformu. To je dobrý výchozí bod, celé to lhaní předtím, kdy oni se snažili mlžit, že to nebude. Vymysleli jsme fiktivní, trochu antisemitský monstrproces, který měl odvést pozornost lidí."

"Snažili jsme se udělat co nejčistější detektivku. Hlavní postava je stárnoucí policajt, kterého bude hrát Ivan Trojan. V té době tu byly antisemitské kauzy, takže tohle je příběh, jak se to na ně pokusili navlíknout. Je tam jeden rovnější člověk, který na to přijde a ten se s tím popere. On ví, že ho to semele a nedá se s tím moc dělat, ale to málo ještě udělat může. Nemá to happy end, ale pokusíme se to natočit tak, aby to lidi úplně nefrustrovalo."

Reklama

Výběr článků

Načítám