Hlavní obsah

Fotograf Berriff: Z gest Beatles bylo patrné, že svou práci milují

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poprvé mimo Velkou Británii je od minulého pondělí v Českém muzeu hudby v Praze vystaven soubor fotografií skupiny Beatles z let 1963 až 1964. Velkoformátové snímky doplňují úspěšnou výstavu Beatlemanie. Jejich autorem je britský fotograf a dokumentarista Paul Berriff, který je do Prahy přijel osobně představit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Paul Berriff před svými snímky skupiny Beatles z roku 1963

Článek

„Už je to skoro padesát let. Bylo mi tehdy šestnáct a já se zacvičoval v novinách Yorkshire Evening Post na práci fotografa,“ vzpomíná na svou cestu k zajímavým snímkům Berriff. „Fotil jsem všechno kolem, ve volném čase jsem chodil po venku a objektivem mířil na všechno, co bylo aspoň trochu zajímavé.“

V roce 1963, kdy vznikly jeho první snímky Beatles, byla popová a rocková scéna ve Velké Británii na startu. Začaly se objevovat nové kapely, koncerty byly součástí programu klubů, hospod i divadel. Skupina Beatles se vrátila ze svého vystupování v Hamburku, aby pod dohledem svého producenta George Martina podepsala smlouvu s vydavatelskou společností EMI a zveřejnila své první písničky.

Beatles byli roku 1963 na startu

„Všechno teprve začínalo a šestnáctiletý kluk s fotoaparátem v tom frmolu nikomu nevadil. Díky přátelské atmosféře doby jsem se dostal k Beatles i Rolling Stones. Mohl jsem je bez omezení fotografovat, protože tenkrát ještě pojem beatlemanie neexistoval, obě kapely byly na startu,“ vykládá Berriff.

Liverpoolskou čtveřici fotografoval poprvé po jednom vystoupení v šatně. Velice se při tom sblížil s Paulem McCartneyem, který mu několikrát zapózoval sám. „Na těch fotografiích je před černým pozadím. Udělal to proto, abych se prý mohl jako fotograf zacvičit. S Paulem jsme přátelé dodnes. Celou skupinu Beatles jsem pak fotil ještě několikrát,“ vzpomíná Berriff.

Jeho snímky pocházejí z kina ABC Cinema v Huddersfieldu, z klubů Odeon v Leeds a The Apollo v Manchesteru. Později se Berriff věnoval novinařině a poté také natáčení dokumentů. Negativy, na které Beatles v letech 1963 až 1964 nafotil, skončily uložené u něho na půdě. Teprve před dvěma lety je našel a oprášil.

Šance pro 40 nově objevených snímků

„Myslel jsem si, že jich tam bude šest nebo sedm, ale nakonec jsem jich v krabici se spoustou snímků nejrůznějších objektů objevil čtyřicet. Byl jsem překvapen jejich kvalitou a rozhodl jsem se dát jim šanci, aby se mohly lidem ukázat,“ říká Berriff.

Od loňského roku jsou jeho neznámé snímky Beatles vystaveny v liverpoolském muzeu The Beatles Story. Praha je jejich první zastávka mimo Velkou Británii. Poté budou vystaveny v amerických městech Memphis, San Francisco a New York.

Berriff se nakonec profesionálním fotografem stal a pracoval pro několik listů. V jednadvaceti letech se stal pak nejmladším kameramanem stanice BBC. Za svou dokumentaristickou činnost má devatenáct různých cen, včetně prestižní BAFTA.

Kromě Beatles a Rolling Stones fotografoval i další hudební hvězdy. Na jeho snímcích jsou Roy Orbison, Marianne Faithfullová či skupina Queen.

„Hudba Beatles byla nepochybně jedinečná. Byl jsem s nimi v době vydání jejich prvních skladeb Please Please Me nebo She Loves You. Také jsem s nimi byl, když Paul McCartney a John Lennon na pódiu ty písničky zpívali. Jednou jsem měl možnost vidět je v divadle, když nacvičovali písničku I Wanna Hold Your Hand. Seděli jsme s přítelkyní v té obrovské budově úplně sami a dvě hodiny jsme pozorovali kapelu, jak cvičí.

Pochopil jsem, že ti čtyři svou práci milují. Bylo to patrné z každého jejich kroku, v jejich gestech i pohybech těla,“ uzavřel vzpomínání Berriff.

Kolekce unikátních fotografií bude naší veřejnosti prezentována postupně. Její první část bude vystavena v Českém muzeu hudby v Praze do 14. března, druhá od 16. března do 6. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám