Hlavní obsah

Nové knihy - Mark Logue, Peter Conradi i Augusto Cury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě vychází kniha Králova řeč, podle níž byl natočen letošní slibný oscarový kandidát s Colinem Firthem v hlavní roli. Dále si můžete přečíst příběh Prodavač snů brazilského spisovatele Augusta Cury, nebo napínavou sci-fi Douglase J. Prestona Kráter.

Článek

Mark Logue, Peter Conradi: Králova řeč

Kniha Králova řeč vychází z deníku logopeda, který s králem Jiřím VI. navázal přátelský vztah, a přináší fascinující pohled do zákulisí ostrovní monarchie v době, kdy britská říše procházela nejtěžší krizí.

Nesmělý Albert, vévoda z Yorku, je mladší syn britské panovnické rodiny, Lionel Logue zase neortodoxní logoped z Austrálie. V říjnu 1926 tuto nesourodou dvojici svede dohromady vévodovo koktání, které fatálním způsobem poznamenává „Albieho" veřejné projevy - a výsledkem je jeden z nejpozoruhodnějších příběhů první poloviny 20. století.

Mladá fronta, překlad Karel Kopička, Pavel Vereš, 208 str., váz., 249 Kč

Augusto Cury: Prodavač snů

Brazilský autor Augusto Cury napsal velký příběh, který se stává oslavou obyčejných lidí, kteří se nebojí jít za svým snem, přestože při hledání lásky sklízejí posměch a setkávají se s nepochopením.

Na střeše mrakodrapu v nejmenované megapoli se odehrává drama. Další člověk se rozhodl vzít si život. Od pádu do hlubiny ho dělí poslední krok. Zvědavým davem, který dole dychtí po senzaci, se prodere muž, vystoupí na střechu k sebevrahovi... a nabídne mu sendvič. Kdo je ten podivný neznámý? Blázen, anebo geniální znalec lidských duší? Sebevrah se stane jeho prvním učedníkem...

Knižní klub, překlad Lada Weissová, 256 str., váz., 229 Kč

Delphine de Vigan: Ani později, ani jinde

Mathilda i Thibault se najednou ocitají sami ve městě, které má deset miliónů obyvatel. Ona se kvůli problémům v práci přestane stýkat s přáteli a uzavře se do sebe, on tráví po rozchodu většinu času v nekonečných dopravních zácpách při cestách za pacienty. Oba však intenzivně touží po blízkosti někoho, kdo by je miloval. To, že se setkají, je zřejmé.

Francouzská spisovatelka Delphine de Vigan krystalicky čistým, úsporným a nepatetickým stylem dotváří atmosféru románu. Hlas vypravěče je chladný a vzdálený, jazyk díla úsporný a popisy citů strohé. Stejně jako všední život velkoměsta.

Odeon, překlad Alexandra Pflimpflová, 192 srov., váz., 229 Kč

Delphine de Vigan: Ani později, ani jinde

Americký badatel a spisovatel Douglas J. Preston se od psaní odborných publikací dostal až k sci-fi příběhům plným napětí.

Bývalý agent CIA Wyman Ford je vyslán na tajnou misi do Kambodže, kde má najít zdroj tajemných drahokamů, které podle všeho nepocházejí z naší planety.... Vědec v prestižním výzkumném ústavu objeví ve vesmíru nevysvětlitelný zdroj gama záření. Vzápětí je nalezen bez hlavy a disk s cennými daty mizí....Snímky z orbitální sondy NASA odhalí podivný stroj ukrytý v hlubokém kráteru na Deimosu, jednom z měsíců planety Mars. Vypadá to, že se zničehonic probudil k životu...

BB art, překlad Petr Kovács, 374 str., váz., 249 Kč

Pavel Taussig, Jitka Němcová, Jiří Menzel, Jan Jaroš: Otakar Vávra – 100 let

Výjimečná kniha představuje filmového režiséra Otakara Vávru, který v těchto dnech slaví sté narozeniny, z několika pohledů.

V úvodu o něm píše držitel Oscara Jiří Menzel jako o svém učiteli - připomíná Vávrovu režisérskou dráhu a dobu, s níž se musel vyrovnávat. O Otakaru Vávrovi jako o své životní lásce vypráví režisérka a Vávrova manželka Jitka Němcová. Kapitola V běhu času uvádí výběr z dnes už těžko dostupných článků a rozhovorů od roku 1935 do současnosti. Hodnocením Vávrovy tvorby se v této mimořádné publikaci zabývají studie Pavla Taussiga a Jana Jaroše.

Millennium Publishing, 256 str., váz., 399 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám