Hlavní obsah

Na cenu Magnesia Litera kandidují Hůlová, Balabán, Hakl i Pilátová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominace na literární ceny Magnesia Litera byly vyhlášeny ve čtvrtek v Praze. V nejsledovanější kategorii próza se neprosadil žádný vyložený nováček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spisovatelka Markéta Pilátová

Článek

Šest známých jmen - Jan Balabán (Zeptej se táty), Emil Hakl (Pravidla směšného chování), Hana Andronikova (Nebe nemá dno), Petra Hůlová (Strážci občanského dobra), David Jan Novotný (Sidra Noach) a Martin Ryšavý (Vrač) - se letos uchází o prestižní literární cenu.

Vladimír Karfík za pořádající společnost Litera uvedl, že v seznamu skutečně není žádné velké překvapení, ale překvapení je možné hledat v určitých posunech v nových knížkách známých autorů.

Foto: Foto archiv, Právo

Pražský rodák Emil Hakl (1958, vl. jménem Jan Beneš) debutoval sbírkami poezie. Za novelu O rodičích a dětech získal v roce 2003 cenu Magnesia litera. Režiséra Vladimíra Michálka inspirovala k natočení stejnojmenného filmu.

Např. poslední knížka Petry Hůlové je podle jeho názoru "jiná, překvapivá a musí se číst bezpředsudečně." Změny ve stylu přináší i Martin Ryšavý a Hana Andronikova.

Straka v říši entropie

Literu za poezii dostane buď Josef Hrubý (Otylé ach), Jan Jan Novák (Z deníku po Celanovi) nebo Karel Šiktanc (Nesmír).

V literatuře faktu budou soutěžit Jana Hubková (Fridrich Falcký v zrcadle letákové publicistiky), Alena Míšková, Martin Franc a Antonín Kostlán (Bohemia Docta) a Vladimír Papoušek (Dějiny nové moderny).

Nejnadějnější knížky pro děti loni vydaly Markéta Pilátová (Kiko a tajemství papírového motýla), Tereza Říčanová (Noemova archa) a Alžběta Skálová (Pampe a Šinka).

Za nakladatelský čin jsou nominováni Edice AAA (Argo), Vladimír Fuka Deník 1952 (Plus 2010) a Vladimír Binar: Čin a slovo. Kniha o Jakubu Demlovi (Triáda).

Objevem roku by mohla být Markéta Baňková (Straka v říši entropie), Matěj Dadák (Horowitz) nebo David Voda (Sněhy a další).

Reklama

Výběr článků

Načítám