Hlavní obsah

Aga Zaryanová hrála jazz na Hradě pro dva prezidenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Svou dosavadní uměleckou dráhou provedla v úterý večer posluchače ve Španělském sále Pražského hradu polská zpěvačka a textařka Aga Zaryanová. Za doprovodu svého kvintetu, s nímž zpívala v Česku poprvé, s úspěchem představila známé jazzové standardy i autorské skladby.

Foto: Šulová Kateřina , ČTK

Zaryanová povzbuzovala konzervativní publikum, aby po ní zopakovalo předzpívanou Cohenovu melodii.

Článek

Uznávaná vokalistka, která patří k výrazným talentům současné mladé jazzové generace, přijela do Prahy na pozvání prezidenta Václava Klause. "My všichni v minulých desetiletích jsme věděli, že polský jazz je mimořádně dobrý, a kdykoli jsme se dostali někam do Polska, večer jsme šli do jazzového klubu," řekl při zahájení koncertu Klaus a připomněl, že jde o 71. koncert z cyklu Jazz na Hradě, z toho o sedmý polský.

Koncertu se účastnil i jeho polský protějšek Bronislaw Komorowski a obě první dámy. Pětatřicetiletou Zaryanovou, známou také pod jménem Agnieszka Skrzypeková, včera večer doprovodili její dlouholetí spoluhráči, basista Michal Baranski, pianista Michal Tokaj, bubeník Lukasz Zyta a český kytarista a skladatel David Dorůžka, který se zpěvačkou spolupracuje již téměř čtyři roky. Na pódium přizvala také polského trumpetistu Roberta Majewského.

Konzervativní publikum

Usměvavá zpěvačka s průzračně jasným hlasem přednesla například písně Let Me a Wanting The Moon ze své nové desky Looking Walking Being, v níž se prolíná moderní jazz s dalšími hudebními žánry. Zazněla ale i známá skladba Suzanne od Leonarda Cohena, při níž Zaryanová dlouho povzbuzovala konzervativní publikum, aby po ní zopakovalo předzpívanou melodii.

Zaryanová začala pod svým uměleckým pseudonymem vystupovat teprve na začátku nového tisíciletí, záhy se ale prosadila na mezinárodní jazzové scéně. Mnozí Poláci si ji pamatují i jako nadanou tenistku nebo učitelku angličtiny či z kurzů hudební terapie.

Další hvězdou cyklu Jazz na Hradě bude legendární dvaasedmdesátiletý pianista McCoy Tyner, který zahraje 11. dubna ve Španělském sále.

Reklama

Výběr článků

Načítám