Hlavní obsah

Nová CD - Jiří Schelinger, Petr Muk i Jazzman Cimrman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hudebních novinkách tohoto týdne najdete například výběr z tvorby Jiřího Schelingera Zlatá kolekce (Čas 51:71:81), album Petra Muka sebrané ze skladeb nalezených po jeho smrti, nebo záznam jednoho z veřejných vystoupení Salonu Cimrman.

Článek

Rumer: Seasons Of My Soul

Pod jménem Rumer se skrývá jednatřicetiletá Sarah Joyce, která se narodila v Pákistánu. Deset let se živila příležitostnými zaměstnáními a přitom klepala na dveře gramofirem. Poté si jí lovci talentů všimli při jejím vystoupení a to jí otevřelo dveře k producentovi Stevu Brownovi, se kterým natočila album s názvem Seasons Of My Soul. Dnes ji hudební kritika přirovnává ke Karen Carpenter nebo Carole King.

Její debut vyšel ve Velké Británii jíž v loňském roce. První singl s názvem Slow se stal hitem. Kritiky na album byly nadšené a o Rumer se začalo mluvit a psát na stránkách všech periodik.

Supraphon/Warner Music

Jiří Schelinger: Zlatá kolekce (Čas 51:71:81)

Letošní jaro by Jiří Schelinger oslavil šedesáté narozeniny, zároveň ale uplyne i třicet let od jeho tragické smrti. A dvojité výročí si zaslouží vzpomínku v podobě výběru pojmenovaného podle jedné z písní zpěváka s drsným hlasem, číselný podtitul pak zahrnuje životní data a rok jeho zde poprvé zveřejněné rané nahrávky.

První disk je přehlídkou Jiřího interpretačního kumštu v českém repertoáru bubblegumovém, ale také filmovém či tanečním, druhé cédéčko se nese ve znamení Schelingera jako autora hudby, a v posledním dílu této cesty proti času ho najdete jako mistra převzatých skladeb kapel Mungo Jerry, Beatles, Deep Purple nebo Black Sabbath, částečné rekonstrukce se tu dočkal projekt Zemětřesení.

Supraphon

Petr Muk: Outro

Loňské album Petra Muka V bludišti dnů se stalo kritikou ceněným a v obchodech úspěšným. A přece to ještě nebylo vše. Odešel totiž od další rozdělané práce. Po nalezení nových spolupracovníků a vybudování vlastního studia se objevil přebytek songů, s nimiž se počítalo už na další album, které chtěl Petr natočit a vydat co nejdříve po Bludišti. Zůstaly v nejrůznějším stupni rozpracování, od již kompletně nazpívaného v češtině (Zahrada skleněných růží), až po demosnímky ve „svahilštině“.

Toto CD tedy přináší ukázky z úplně posledních Mukových nahrávek, doplněné několika dalšími, s tou dobou spjatými. Najdete tu tak například instrumentální předěly pro připravované turné, východiska Luďka Fialy a Jana Dvořáka k příštím „bludištním“ verzím, či zcela neznámou novou slovenskou písničku, nazpívanou s Lacem Lučeničem.

EMI / Monitor / Virgin

Zdeněk Svěrák: Pan Buřtík a pan Špejlička

Po vydání dětské knihy Pan Buřtík a pan Špejlička, které kdysi napsal Zdeněk Svěrák pro své malé děti, přišel čas i na jejich audio podobu. Autor sám svým jedinečným, nezaměnitelným přednesem se ujal vyprávění za doprovodu hudby hudba Jaroslava Uhlíře. Audioknihu, tak jako knižní vydání, doprovází ilustrace Jiřího Votruby.

Když se pan Buřtík a pan Špejlička poprvé setkali, dali se do smíchu. Smáli se sami sobě, vždyť jeden vypadal jako soudek a druhý jako tyčka. Ale hned si byli sympatičtí, skamarádili se a zažili spolu řadu dobrodružství. K jejich komické dvojici patří také tři psi, kteří se všichni jmenují Pocem, a vrabec, jehož naučili létat.

Supraphon

Jazzman Cimrman

Jedno z mála veřejných vystoupení Salonu Cimrman reprezentovaného Jiřím Šebánkem a jazzovým klavíristou Karlem Velebným, kteří stáli původně také u zrodu Divadla Járy Cimrmana, se uskutečnilo v roce 1985 v pražské Malostranské Besedě. Titul Jazzman Cimrman vznikl z nahrávky tohoto salonu; ve zkrácené verzi vyšel pořízený zvukový záznam na gramofonové desce v tehdejším vydavatelství Panton.

Pro současné milovníky Cimrmanova díla bude CD Jazzmann Cimrman, které je typické spojením jazzu v podání skvělého S H kvartetu Karla Velebného a mluveného slova, jistě překvapením!

Supraphon

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám