Hlavní obsah

Jeden svět otvírá soutěž internetových kutilů i filmový workshop pro veřejnost

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival filmů o lidských právech Jeden svět (8. až 17. března) uvedl několik letošních novinek. Otevře workshop po filmaře One World, Many Ways, do kterého se mohou přihlásit i amatéři, a soutěž kampaní zajímavým způsobem využívajících nová média.

Článek

Třídenní otevřený workshop bude o vývoji, produkci a distribuci dokumentů s ohledem na nové trendy mimo klasická média. "Chceme v rámci Jednoho světa podporovat také samotný vznik dokumentárních filmů a jeho možnosti distribuce a dát možnost českým filmařům, aby si vyměnili zkušenosti se zahraničními kolegy," uvedla ředitelka Festivalu Hana kulhánková. Veřejnost se do workshopu může přihlásit za poplatek 50 eur.

Jeden blok programu bude věnován Waelu Omarovi, filmaři z Egypta, který přiveze nejnovější záběry z centra káhirských nepokojů a bude hovořit o natáčení během demonstrací. Samostatný panel bude věnován fenoménu Wikileaks, který zveřejňuje tajné vládní a armádní informace.

Soutěž o nejlepší světovou kampaň využívající nová média chce ocenit veřejně prospěšné projekty, které nějak originálně využívají internet. Porotu tvoří Milan Fridrich (ředitel Nových médií v ČT), Jeremy Druker (organizace Transitions Online) a Patrik Meier, odborník na nová média.

"ČT je hlavním mediálním partnerem festivalu a na aktuálních událostech jsme si vyzkoušeli, že nová média dokážou v danou dobu informovat efektivněji než novináři," míní Fridrich. Výsledky soutěže budou vyhlášeny v pražském Divadle Archa 10. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám