Hlavní obsah

Berlinale vyhrál favorizovaný íránský film o manželském odloučení

– Berlín

Zlatého medvěda pro nejlepší soutěžní snímek mezinárodního filmového festivalu Berlinale letos získalo favorizované íránské drama Jodaeiye Nader az Simin (Nader a Simin: odloučení). Na sobotním závěrečném galavečeru to oznámila předsedkyně hlavní poroty, herečka Isabella Rosselliniová.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Tvůrci přebírají zlatého medvěda za vítězný film.

Článek

Film režiséra Asghara Farhádího zaujal jury také svými hereckými výkony, neboť dostal Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce i nejlepší herečku. V obou případech porota ocenila hromadně všechny hlavní mužské a ženské představitele.

Druhý snímek, o němž se před hlavním večerem hovořilo jako o žhavém kandidátovi na Zlatého medvěda, maďarské psychologické drama A Torinói Ló (Turínský kůň) režiséra Bély Tarra, obdržel velkou cenu poroty.

Česká republika měla při závěrečném ceremoniálu 61. ročníku Berlinale také jedno želízko v ohni. Mezi kandidáty na cenu pro nejlepší festivalový hraný debut byl i český film Osmdesát dopisů. Silně autobiografický snímek režiséra Václava Kadrnky ale vyšel naprázdno.

Oproti tomu český dokument Nesvatbov dostal na festivalu cenu čtenářů deníku Der Tagesspiegel. Cena udělovaná devítičlennou čtenářskou porotou tohoto berlínského listu nejlepšímu snímku nesoutěžní sekce Forum je dotována částkou 3000 eur (asi 73 000 Kč).

Nesvatbov pojednává o slovenské vesnici Zemplínske Hámre, jejíž svérázný starosta - vysloužilý generál - bojuje všemi prostředky za to, aby obec nevymřela, neboť je v ní mnoho svobodných. Když nepomohou sliby finanční odměny za sňatek a za děti, ani každodenní apely k plození potomků v obecním rozhlase, rozhodne se uspořádat pro nezadané seznamovací večírek. Ani ten ale kýžený výsledek nepřinese.

Reklama

Výběr článků

Načítám