Hlavní obsah

Young Gods přijíždějí s novým albem

Novinky,
Praha

Švýcarské trio Young Gods vystoupí v pátek a v sobotu v pražském paláci Akropolis v rámci turné k k novému albu Everybody Knows. To potvrzuje, že legendární skupina spojující brutální elektroniku a sampling s důraznou rockovou rytmikou nemíní žít z minulosti.

Foto: Archiv, Právo

Švýcarští Young Gods

Článek

The Young Gods v poslední dekádě spíše recyklovali starší materiál, nejprve se vrátili ke starším skladbám v původní podobě a předloni pak v akustické na Knock On The Wood. Mezitím sice vydali v roce 2007 zdařilou desku Super Ready/Fragmenté [celá zpráva], ale ta byla jen drobným kamínkem v pestré mozaice širokého záběru, protože skupina mezi tím připravila Amazonia Ambient kombinující elektroniku se zvuky pralesa a vyprávěním antropologa o šamanech užívajících ayahuasku.  [celá zpráva]

Nové deska ukazuje, že Young Gods stále nezapomněli na pojetí, se kterým prorazili, tedy na spojování ploch samplů s rockovými bicími a podmanivým zpěvem Franze Treichlera. V druhé polovině osmdesátých let právě jejich pojetí ukázalo, jak lze spojit rock s elektronikou, či přesněji řečeno, jak dodat samplované elektronice patřičný drive a tah a zbavit ji chladu.

I když se posléze internacionalizovali, přestali používat francouzštinu, která ozvláštňovala první dvě desky, a na TV Sky se inspirovali ZZ Top, Pink Floyd i Doors, originalitu si zachovali. K působivosti jejich skladeb přispívalo také tom, že Treichler původně začínal s punkem a hrál na kytaru, takže tvorba Mladých bohů má stále písňovou podobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám