Hlavní obsah

Před 50 lety založil Sinatra vlastní vydavatelství a řekl: Rockerům vstup zakázán

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frank Sinatra neměl rád rock. To je fakt, ze kterého si utahoval i Bono při udělování Grammy za celoživotní výkon po šedesáti letech Frankieho kariéry. V únoru 1961 Sinatra založil vlastní firmu Reprise Records, kam nechtěl pustit žádného kytarového vlasáče, ale ironií osudu tam nakonec pronikli ti nejvýznamnější.

Článek

Sám Sinatra v Reprise Records vydal přes třicet desek. Vydávali tu i jeho známí Sammy Davis Jr., Dean Martin nebo Duke Ellington, Count Basie, Errol Garner a Ella Fitzgerald.

Už po dvou letech firmu převzali pod svá křídla Warneři, ale značka zůstala zachována. Jen s těmi rockery to dopadlo jinak, než si nevrlý Frank přál.

Do firmy přišli Jimi Hendrix, Neil Young, Fleetwood Mac, Randy Newman, Gordon Lightfoot, T Rex, Jethro Tull, The Mother's of Invention nebo Alice Cooper. V šedesátých a sedmdesátých letech patřila značka Reprise k nejprogresivnějším a nejúspěšnějším, ale během osmé dekády ztratila dech a zdálo se, že zanikne.

V roce 1987 se Warner Bros. přece jen rozhodli do Reprise Records nalít peníze a zařídit firmě velkou omlazovací kúru. S novými interprety odbočili i do oblasti country. V devadesátých letech ale vydávali také Erika Claptona, Depeche Mode, Alanis Morrissette, Green Day, Filter a další. Značka je aktivní dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám