Hlavní obsah

Nová CD - PJ Harvey, Roxette i Karel Gott

Nový týden přinesl na trh s hudebními nosiči další z velkých hudebních návratů – a to legendární duo Roxette s novinkou Charm School. Zajímavou desku Let England Shake vydala písničkářka PJ Harvey a kompilaci starých zamilovaných písní Za lásku pálím svíci Karel Gott.

Článek

PJ Harvey: Let England Shake

Alternativní zpěvačka Polly Jean Harvey na svém osmém studiovém albu, které nazvala Let England Shake, komentuje stav současné Británie.

Skladby aktuální novinky vznikly sice již před třemi lety, ale s loňským natáčením nabyly jedinečné vyzrálé podoby. Dvanáct písniček nahraných se stálým spolupracovníkem Johnem Parishem, Mickem Harveym (ex Nick Cave and The Bad Seeds) a bubeníkem Jean Marc-Buttym, který PJ Harvey svým hlasem doprovází, je mistrovským dílem, jež časopis Q ocenil maximálním počtem pěti hvězd a Mojo čtyřmi hvězdami z pěti.

Universal Music

Karel Gott: Za lásku pálím svíci

Před sedmi lety vydaná kompilace zamilovaných písní v podání Karla Gotta se právě dočkala pokračování. Nové dvojcédé nabízí přes čtyřicet písní nazpívaných Karlem Gottem, jehož na albu jako hosté doprovodili Lucie Bílá i Eva Urbanová, Dara Rolins i Kamil Střihavka.

Sbírku klenutých kantilén a milostných balad zahajuje titulní blue-eyed soul z repertoáru amerických The Righteous Brothers. Najdete tu ale také slavná muzikálová, operetní, ba operní témata (Cats, Miss Saigon, Země úsměvů, Paganini, Rose Marie nebo Nápoj lásky) i cover verze kolegů proslulosti Julia Iglesiase, Maria Lanzy, Barryho Ryana nebo Eltona Johna. Zásadní je však podíl speciálně pro Gotta napsaných domácích písní. Přispěli Karel Svoboda, Ladislav Štaidl, Jiří Zmožek, Petr Hapka, Ondřej Soukup nebo Bohuslav Ondráček.

Supraphon

Roxette: Charm School

Švédské duo Roxette, které u nás dlouhodobě patří k nejpopulárnějším skupinám, své zatím poslední studiové album Room Service vydalo před deseti lety. Skupina se v krátce po té stáhla do ústraní, protože byl zpěvačce Marii Fredrickssonové objeven nádor na mozku. Spolu si opět zahráli až v roce 2009 na akci Night Of The Proms. Koncem loňského roku veřejnost potěšili zveřejněným plánem koncertovat, aby se vzápětí přihlásili i s novým studiovým počinem.

Novinka se jmenuje Charm School, jehož pilotní singl She's Got Nothing On (But the Radio) naznačuje, že se deska ponese v rytmu disca osmdesátých let. Živě si můžete nové i staré hity poslechnout na koncertě 5. června v O2 areně v Praze a 27. června v ČEZ areně v Ostravě.

EMI

Jerusalem: Tajná zahrada

Českobudějovická skupina Jerusalem, která počátkem 90. let debutovala albem V kruhu, vychází z kořenů původního gothic rocku. Jerusalem měl blízko ke skupinám Oceán a Shalom a jistá sounáležitost pokračovala i nadále a na přelomu tisíciletí kulminovala spoluprací zpěváka Jerusalemu Jana Dvořáka s Petrem Mukem (otextoval řadu Petrových písní: Láska ta nebezpečná věc, Stoupám ti do hlavy, Lásku poznáš jizvou...)

Album Tajná zahrada, které přináší sedět nových písní, vypráví o bolesti hledání lásky dospělých lidí. Je také o tom, že dá stále větší práci udržet tajemství tajných zahrad.

EMI

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám