Hlavní obsah

Pod pokličkou Grammy: Bebe & Cece Winansovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí sourozenci Bebe & Cece Winansovi obdrželi v pondělí Grammy ve složitě nazvané kategorii Best Contemporary R&B Gospel Album (současný R&B gospel) za album Still. Podívejme se na něj blíže.

Článek

Za záhadným označením Contemporary R Gospel se skrývá, pro někoho možná překvapivě, úplně normální soul. Gospel je v Česku často chápán jako hudba stará, zemitá, spojená s kostely a velkými sbory, jenže to je představa opožděná o zhruba čtyřicet let.

Od časů dvojalba Arethy Franklinové Amazing Grace už v gospelové řece uplynulo hodně vody a v současné Americe se pojem gospel používá pro široké spektrum umělců, kteří koketují s funky, soulem a dokonce hip-hopem. Jediný rozdíl je v textech, které se vyhýbají násilí a sexu. Mají posluchače morálně pozdvihnout a přinášet naději.

Album Still přináší vydatnou dávku vzletnosti, působivě propracovaných sborů a dobře zapamatovatelných melodií. Ve skladatelských schopnostech autorů, ani v interpretační síle obou protagonistů moc slabin nenajdeme, ovšem přepečlivá uhlazenost nahrávky může náročného fanouška gospelu trochu nudit.

Jedná se většinou o duety, v nichž Bebe & Cece oživují nálady křehkého souznění, jaké známe ze starých motownských desek Marvina Gaye a Tammi Terrelové nebo Donnyho Hathawaye a Roberty Flackové. Je to deska zasněná, pro pohodu, bez povinné rachotící výstroje současného R.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám