Hlavní obsah

ANKETA: Udělte vlastní ceny Anděl

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za deset dní budou uděleny české hudební ceny Anděl. Čtenáři Novinek ale mohou už teď udělit své vlastí Anděly v sérii anket, která bude probíhat celý týden. V prvním díle volíme zpěváka roku. Akademií byli letos nominováni: David Koller - Teď a tady, Petr Muk - V bludišti dnů a Xindl X - Praxe Relativity.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Xindl X s partnerkou Olgou Lounovou

Článek

Hudební ceny se u nás začaly udělovat v roce 1991. Tehdy se jim neříkalo Andělové a byli ještě federální. Oficiální název zněl Výroční československé hudební ceny.

Úplně prvními nositeli tohoto ocenění a celkovými králi prvního ročníku se stali členové dnes již neexistující skupiny Lucie. Zpěvačkou roku 1991 byla Bára Basiková a zpěvákem roku se poprvé a naposledy stal Slovák Pavol Habera. Další ročníky už byly jen české.

V letech 1992-96 se cenám začalo říkat české Gramy a vítězové si odnášeli podle amerického vzoru malé gramofony. Američané si ale stěžovali, že český název porušuje copyright, a tak se zase hledal nový název a forma cen. Od roku 1997 se udělují sošky Andělů, jejichž autorem je Jaroslav Róna a podle nich je celá akce nazvána.

UKONČENO

Reklama

Výběr článků

Načítám