Hlavní obsah

Grand designérem roku se stalo studio Olgoj Chorchoj, do Síně slávy vstoupila Alena Adlerová

Právo, Kateřina Farná

Produktovým designérem a Grand designérem roku 2010, absolutním vítězem udílení cen Czech Grand Design, se v sobotu stalo studio Olgoj Chorchoj, které tvoří Jan Němeček a Michal Froněk. Do Síně slávy byla během ceremoniálu ve Stavovském divadle uvedena teoretička designu Alena Adlerová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jan Němeček a Michal Froněk (uprostřed) přebírají cenu Grand designér roku 2010 z rukou loňského laureáta Petra Babáka (vpravo).

Článek

Architektonicko-designérské studio Olgoj Chorchoj oslovilo hlasující Akademiky, třiapadesát kurátorů, teoretiků a publicistů, sáňkami pro TON, kolekcí skla pro Bohemia Machine Glass či lampou Teo pro Brokislamp.

„Byli jsme oceněni zejména za průmyslový design a velmi si vážíme toho, že naše věci byly zrealizovány, že si je mohou lidé koupit, a to nejen v Česku. Nejhezčí na tom je, že se z toho staly normální produkty, které konkurují třeba i zahraničním značkám,“ řekl Michal Froněk.

Oděvní designérkou roku se stala Hana Zárubová za kolekci inspirovanou zdravotnickými pomůckami Fix-you, titul Grafický designér dostal už podruhé Robert V. Novák. Tentokrát zaujal úpravou publikace SIAL, vizuálním stylem Západočeské univerzity nebo grafickým designem výstavy Bílkova vila.

Ocenění v kategorii Fotograf roku, v podobě porcelánových plastik-váz, které pro letošní laureáty vyrobil loňský Grand designér Petr Babák, si odnesla Ester Havlová. Ta spolupracovala mimo jiné na mapě pražského metra či na monografii českého architekta Josefa Gočára.

Foto: Novinky

Designérsky nepříliš povedené křeslo je součástí série Icons.

Objevem roku Plecháč, Cena veřejnosti pro Šulce

Obchodem roku zvolili Akademici Galerii Křehký, v kategorii Výrobce roku bodovala tradiční česká nábytkářská firma TON. Titulem Objev roku se může pyšnit Jan Plecháč za sedací nábytek Icons, diplomovou práci na VŠUP.

„Leitmotivem mého projektu bylo to, že jsem převáděl interiérový nábytek pod širé nebe. Vytvářel jsem z něj drátěné konstrukce. Obtížné bylo dostát vlastním idejím, protože po řemeslné stránce bylo obtížné najít spolupracovníky, kteří by mi byli schopni pomoc. Nakonec se to naštěstí povedlo,“ prozradil Jan Plecháč, který rovněž získal finanční podporu 50 tisíc korun. Cenu veřejnosti si pak odnesl René Šulc za kolekci dřevěných hraček Afrika nebo lampu Káča.

Pátý ročník udílení cen Czech Grand Design se odehrál v duchu několika nečekaných překvapení, které s přehledem ustál zkušený moderátor Marek Eben. Na pódiu, navozujícím atmosféru italské opery, se mezi hosty objevili například herečka Klára Issová, operní pěvkyně Soňa Červená, režisérka Helena Třeštíková nebo ministr kultury Jiří Besser.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám