Hlavní obsah

České dokumenty bodují především díky Třeštíkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českému dokumentárnímu filmu se daří. V roce 2010 bylo uvedeno do kin šestnáct premiérových titulů, stejně jako o rok dříve, navštívilo je ale podle údajů Unie filmových distributorů téměř třikrát více diváků než předloni – přes 160 tisíc. Vyplynulo to z bilanční zprávy, kterou zveřejnil Institut dokumentárního filmu.

Článek

Velkou část návštěvnosti má na svém kontě snímek Katka režisérky Heleny Třeštíkové (117 tisíc), který je daleko před dalšími v pořadí - Oko nad Prahou Olgy Špátové (21 tisíc) a Český mír Víta Klusáka a Filipa Remundy (asi sedm tisíc).

„Je to velmi pozitivní trend, který spolu s úspěchy filmů v zahraničí dává optimismus do příštích let,“ hodnotí údaje Hana Rezková z Institutu dokumentárního filmu, jenž systematicky mapuje dokumentární scénu ve střední a východní Evropě a věnuje se podpoře filmových profesionálů z této oblasti.

Bodoval Třeštíkové dokument Katka 

Rok 2010 byl ve znamení velkého diváckého úspěchu dokumentu Katka. 117 tisíc návštěvníků je velké číslo i třeba na hraný film.

„Diváci znali první část Katčina příběhu z televizního uvedení před několika lety a zajímal je její další osud. Drogové téma je stále aktuální. Katka i oba muži jejího života dokázali to téma velmi otevřeně pojmenovat, ukázat a přiblížit. Film vzbuzuje diskuzi,“ vysvětluje si její úspěch samotná režisérka Helena Třeštíková, jež již v roce 2009 zabodovala u diváků s dokumentem René. Katka také získala Cenu české filmové kritiky jako dokument roku.

Ocenění doma i v cizině

Český dokument a zahraniční ocenění Dokument Heleny Třeštíkové byl oceněn nejen u nás, ale i v zahraničí – na festivalu v Montrealu. Podobné pocty se dostalo například snímku Český mír v Jižní Koreji, Oko nad Prahou ve Varšavě nebo Mlčeti zlato na Dok Leipzig. České dokumenty byly uvedeny pak na řadě dalších festivalů a přehlídek.

„Česká dokumentární škola je ohromně rozmanitá a různorodá. V dokumentu pracuje množství zajímavých lidí zcela odlišného zaměření a naturelu. To se týká i formy i obsahu. A to mě osobně na dokumentu ohromně baví. Mám pocit, že všechny dveře jsou stále otevřené,“ hodnotí současný stav dokumentární scény Helena Třeštíková.

Režisérka je ohledně dalšího vývoje optimistická: „Myslím, že nás ještě čeká zlatá éra dokumentu. Zdá se mi, že zájem o dokument stoupá všude na světě a na to reagují producenti i distributoři.“

Reklama

Související témata:

Související články

Vychází dokument Heleny Třeštíkové Katka

Přes 110 000 diváků zhlédlo už v kinech celovečerní dokument režisérky Heleny Třeštíkové Katka. Po Občanu Havlovi, který má už na kontě 160 000 lidí, je tak...

Výběr článků

Načítám