Hlavní obsah

Nakladatelé volají S. O. S., ministr jim slíbil pomoci

Právo, František Cinger

Plánované zavedení rovné 19% DPH, což v případě knih znamená téměř stoprocentní zvýšení z dosavadní sazby 10 procent, považují nakladatelé za likvidační a volají S. O. S. vůči veřejnosti, ale hlavně politikům. Pomoc nabízí ministr kultury Jiří Besser.

Foto: Profimedia.cz

Vyjma Bulharska a Dánska všechny země EU chrání a podporují vydávání knih, kultury a vzdělání tím, že knihy nezatěžují vysokou daní. Ta hrozí Česku po uplatnění nových daňových reforem.

Článek

„Chystaným zvýšením bychom se zcela vzdálili evropským zvyklostem, stali bychom se opravdovou kuriozitou v samotném centru Evropy. A to jen proto, že si pár mozků usmyslelo, že se prakticky celá Evropa mýlí, když podporuje knihy a vzdělávání,“ řekl nakladatel Michal Rybka, který spolu s Martinem Vopěnkou z nakladatelství Práh a Pavlem Nýčem z Fragmentu sepsali výzvu Likvidační zvýšení sazby DPH na knihy a kulturu.

Bezprecedentní skok v Česku

Zdůrazňují v ní, že průměrná sazba DPH na knihy v Evropské unii je 7,6 procenta, v nejvyspělejších zemích se pohybuje mezi 5 až 6 procenty. Co se chystá u nás, považují za bezprecedentní skok.

„Vyjma Bulharska a Dánska všechny země EU chrání a podporují vydávání knih, kultury a vzdělání tím, že knihy nezatěžují vysokou daní. Například ve Velké Británii a Irsku je sazba 0, v Itálii a Španělsku 4 %, ve Francii 5,5, v Německu 7, atd. V řadě zemí je sazba na knihy dokonce nižší než na potraviny,“ říkají přímo.

Besser přislíbil knihkupcům pomoc

„Znám samozřejmě sazby napříč Evropskou unií a obavy nakladatelů chápu. Z pozice ministra kultury mohu slíbit, že se na vládní úrovni pokusím vyjednat lepší podmínky,“ řekl v reakci na výzvu ministr Besser.

Následky zvýšení DPH na knihy jsou podle autorů výzvy jasné: buď adekvátně zvýší maloobchodní ceny, což přinese dramatické snížení prodejů, nebo nezdraží a připraví se o veškerý zisk v rámci několika málo procent, který jim umožňuje pokračovat. A co získá státní rozpočet? Při odhadovaném obratu knižního trhu osm miliard se prý jedná o 720 milionů. Vzhledem k poklesu zisku nakladatelů se ale sníží odvody daně z příjmu. Část zaměstnanců přijde o práci, autoři a překladatelé o část honorářů, polygrafický průmysl o část zakázek. Výsledný dopad na státní rozpočet tak bude pravděpodobně nulový.

„Jak je možné, že právě u nás v České republice, v zemi s bohatou kulturní tradicí, zcela dominují ekonomická témata nad kulturními? Jak je možné, že politická reprezentace nemá zájem dát kultuře a vzdělání prioritu?“ ptají se nakladatelé a říkají, že vysokou sazbu na knihy mají v Evropě pouze Dánsko a Bulharsko (kde knižní trh prakticky neexistuje). Ani v Rusku DPH na knihy nepřesahuje 10 procent.

DPH u knih některých států Evropské unie
Zeměsazba DPH - knihysnížená sazba DPHzákladní sazba DPH
Velká Británie0520
Irsko04,8/13,521
Itálie41019
Německo7719
Španělsko4818
Maďarsko55/825
Lotyšsko121225
Bulharsko20720
ČR (nyní)101020
ČR (návrh)191919

Reklama

Výběr článků

Načítám