Hlavní obsah

Ministr Besser projednal s prezidentem Klausem Kreml i Slovanskou epopej

Právo, rh
Praha

Na setkání ministra kultury Jiřího Bessera s prezidentem republiky Václavem Klausem byla řeč hlavně o přípravě výstavy uměleckých děl z kremelských sbírek, která se má uskutečnit příští rok na Pražském hradě. Podle Bessera bude Česká republika první zemí mimo Rusko, která bude mít možnost skvosty z kremelských sbírek vystavit.

Foto: ČTK

Ministr kultury Besser se sešel s prezidentem republiky Klausem.

Článek

V Praze by měly být k vidění předměty přibližující život carského dvora v 16. a 17. století, anglické a německé stříbro, carské zbraně, část slavnostního roucha prvního Romanovce či věci patřící caru Petru I. Přání předvést část kremelských sbírek české veřejnosti vyslovil Klaus při návštěvě Moskvy v říjnu 2009.

Na středečním setkání dolaďovali detaily Besserovy návštěvy Moskvy, na niž ministr odletí příští středu a během níž bude jednat se svým ruským protějškem o podmínkách přesunu exponátů z Kremlu do Prahy. Oba ministři by měli také podepsat program kulturní spolupráce obou zemí na příští tři roky.

„Jde o zcela zásadní dokument, který má pro českou kulturu, pro mnoho divadelních souborů, hudebníků, muzeí, knihoven a mnoho konkrétních umělců obrovský význam,“ řekl po jednání s prezidentem Besser. Dalším tématem ministrova setkání s prezidentem byl osud Muchovy Slovanské epopeje. S Klausem se shodli v tom, že spor o známé dílo si musí města vyřešit především mezi sebou. Besser poté zopakoval, že by se výstavní prostory moravskokrumlovského zámku měly zrestaurovat. Pokud se podmínky pro vystavování děl zlepší, ministr soudí, že by se tam dílo po vystavení v Praze mohlo i vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám