Hlavní obsah

Febiofest: za málo peněz hodně muziky a samozřejmě i filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Ačkoliv se pražský Febiofest podle slov svých organizátorů permanentně potýká s nedostatkem sponzorů, letos pokračuje od 24. března do 1. dubna. Uvítá například islandského filmaře Fridrika Thóra Fridrikssona a amerického kameramana Edwarda Lachmana.

Článek

"Finance se letos pohybují ještě v nižších číslech než před rokem. Přesto to nepocítíte v kvalitě programu a hostů," řekl na úvod tiskové konference k Febiofestu jeho zakladatel Fero Fenič, podle něhož ještě před pár dny nebylo jisté, zda se tradiční filmový festival se silným hudebním doprovodným programem uskuteční.

"Hudební festival se snažíme vylepšovat každý rok. Z Musicfestu už vznikla samostatná sebevědomá akce," připomněl Fenič zájem mladého publika o alternativní koncerty ve velkých garážích na pražském Andělu.

Ohromný zájem je podle něj také o účast v divácké porotě a někteří z diváků dokonce nabízejí, že vzhledem ke kritické finanční situaci budou pro festival zadarmo pracovat.

Zahraniční hosté

Islandský režisér Fridriksson patří k evropské špičce. Natočil filmy jako Ďáblův ostrov a Děti přírody a tentokrát celý festival zahájí svým posledním snímkem Mama Gogo, satirou o filmovém průmyslu a stárnutí, v níž vystupuje režisér natáčející film o starcích, kteří utíkají z domova důchodců.

Přijede i americký kameraman Edward Lachman, z jehož díla možná budete znát filmy Zítra nehrajeme, Smrt panen, Import Export a především divácký hit Erin Brockovichová s Julií Robertsovou v hlavní roli.

V programu se objeví řada zahraničních novinek, jako Odnikud někam Sofie Coppolové, Tetro Francise Forda Coppoly, nebo snímek Otara Iosselianiho Chantrapas. Slavný Ben Affleck sám hraje ve svém režijním počinu Město.

Velká švédská retrospektiva představí v první řadě současnou severskou tvorbu a částečně se věnuje i historii, včetně klasických titulů Ingmara Bergmana.

Reklama

Výběr článků

Načítám