Hlavní obsah

Indie novinky: Jananas, Šporclova gipsy way i Toulky českou minulostí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z několika CD, která vyšla mimo velké nadnárodní společnosti, jsme vybrali debut skupiny Jananas, slovenské Banda s albem Jedna, Pavla Šporcla, tentokrát na romskou notečku, a další.

Článek

Eponymní debut vydali u Indies čeští Jananas, kteří někomu připadají jako folkaři, ale nepatří vlastně do žádné škatulky. Můžete u nich zaslechnout blues i hip-hop a z klasického folku si svou tvorbou vlastně dělají srandu. Písničky mají pestře zaranžované a plné překvapivých rýmů a ironických hlášek v textech. S prvním albem jim pomáhal známý producent Martin Ledvina.

"Vadí mi, že spousta kapel nepřemýšlí nad svým názvem. My jsme si nechali vypracovat marketingovou studii, ze které vyšlo, že každá česká skupina, která to chce někam dotáhnout, si musí dát dementní jméno. Takže tady jsme a chceme to někam dotáhnout!“ říkají Jananas.

Brahms a cimbálovka

Banda, world music skupina z Bratislavy, vznikla roku 2003. Hraje lidové písničky v moderním pojetí. Vycházejí ze slovenských kořenů, ale mají rádi i blues, jazz, balkán či karibské a latinoamerické vlivy.

Houslista Pavel Šporcl se pustil s cimbálovkou Romano Stilo do cikánské muziky. Po svém uchopili maďarské, rumunské či ruské lidové písničky a také Brahmse nebo Chačaturjana. DVD vydal Supraphon.

Vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis připravilo na začátek roku další díly pořadu Toulky českou minulostí. Díky formátu mp3 se vešlo 50 dílů na dvě CD.

Reklama

Výběr článků

Načítám