Hlavní obsah

Zlatou kameru dostali Fox, Travolta i Zellwegerová

– Berlín

Americký herec Michael J. Fox (Návrat do budoucnosti) obdržel v sobotu při udělování 46. filmových a televizních cen Zlatá kamera v Berlíně cenu za celoživotní dílo. Herci, který trpí dvě desítky let Parkinsonovou chorobou, ocenění televizního časopisu Hörzu předal jeho kolega Danny DeVito. Informovala o tom v noci na neděli agentura DPA.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Michael J. Fox v Berlíně

Článek

Dojemnější pro německé diváky slavnostního večera bylo ovšem až udělení čestného ocenění sportovní moderátorce Monice Lierhausové, která po cévní mozkové příhodě před dvěma roky téměř ochrnula. Zjevně dojatou novinářku, která se poprvé objevila od svého onemocnění na veřejnosti a které měla ještě určité potíže s chůzí a mluvením, uvítal moderátor večera Günter Netzer slovy: "Vítejte zpátky!"

Hollywoodské hvězdy Renée Zellwegerová (Deník Bridget Jonesové) a John Travolta (Horečka sobotní noci, Pulp Fiction) obdržely cenu nejlepších mezinárodních herců.

Nejlepším televizním filmem se stalo německé drama Zivilcourage (WDR) z produkce ARD (sdružení regionálních německých televizí) s Götzem Georgem. Vítězi v hereckých kategoriích se stali Anna Loosová (Wohin mit Vater? - Kam s tatínkem?) a nový komisař z Místa činu Ulrich Tukur (Jako kdysi Lilly). Herec Armin Müller-Stahl (80, Buddenbrookovi) byl oceněn za celoživotní dílo stejně jako zpěvačka Gloria Gaynorová (61, I will survive).

Vítězka písňové soutěže Eurovize 2010 Lena Meyerová-Landrutová (19) obdržela cenu za "nejlepší národní hudbu" a za to, že po 28 letech zajistila Německu s písní Satellite první místo v soutěži Eurovize. "Musím skoro pořád plakat," reagovala zpěvačka s ohromeným výrazem.

Jak nejlepší televizní bavič byl oceněn Günther Jauch.

V porotě seděli kromě zástupců časopisu Hörzu herečka Barbara Auerová, režisér Heinrich Breloer, komediální herec Oliver Kalkofe, moderátorka Marietta Slomkaová a producent Michael Souvignier.

Reklama

Výběr článků

Načítám