Hlavní obsah

Harry Potter získá cenu BAFTA, britského Oscara

Londýn/Velká Británie

Filmy o mladém čaroději Harry Potterovi získají cenu BAFTA, která je britskou obdobou amerických Oscarů. Ocenění za významné přispění filmovému průmyslu převezmou podle pořadatelů na slavnostním obřadu v Londýně 13. února producent série David Heyman a autorka příběhů, spisovatelka Joanne K. Rowlingová.

Článek

Sedm snímků o Potterovi získalo v minulých letech několik nominací na Oscary v technických a hudebních kategoriích, ale na pozlacenou sošku žádný nedosáhl. Fanoušci malého čaroděje i někteří herci z jeho filmů nechápou, proč je tento fenomén americkými Oscary přehlížen, zvlášť v hereckých a režisérských kategoriích.

Foto: Profimedia.cz

Harry Potter a jeho Hedvika

Pořadatelé britských filmových cen BAFTA v prohlášení uvedli, že příběhy Harryho Pottera vytvořily nejen filmové hvězdy, ale také vyzdvihly odbornost v britské filmové tvorbě. Vytvořily v tomto průmyslu podle pořadatelů i mnoho pracovních míst.

Foto: Profimedia.cz

V premiéře závěrečného dílu čarodějnické ságy Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část ji diváci uvidí už po sedmé po boku Daniela Radcliffa a Ruperta Grinta

Ceny BAFTA uděluje Britská filmová a televizní akademie. Podobně jako americké Zlaté glóby jsou považovány za předzvěst Oscarů a poukázku na slavnou zlatou sošku. Ceny americké filmové akademie se letos budou udílet 27. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám