Hlavní obsah

Národní technické muzeum se v únoru otevírá po rekonstrukci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obdivovatelé technických památek, mezi něž patří děti i dospělí, se konečně dočkají. Národní technické muzeum v Praze na Letné se po čtyřleté rekonstrukci otevře již 16. února.

Foto: Jan Handrejch, Právo

16. února bude pro veřejnost otevřeno Národní technické muzeum

Článek

Návštěvníky čeká pět unikátních expozic, reprezentujících pokrok vědy a techniky v uplynulých staletích. Nové vedení muzea tak plní svůj slib otevřít muzeum co nejdříve - stane se tak po necelých dvou a půl měsících, co do funkce ředitel Karel Ksandr nastoupil.

Doprava, architektura, astronomie, tiskařství i fotografie

Zpřístupněna bude dopravní hala, expozice Architektury, stavitelství a designu, expozice Astronomie, Tiskařství a zmíněný ateliér, který přiblíží vývoj fotografie, vliv na společnost a vysvětlí základní fotografické procesy.

"Návštěvníci tu naleznou přehled historických fotografických procesů od vynálezu daguerrotypie v roce 1839 až po fotografii digitální. Na rozdíl od starší expozice, která byla věnována technologii snímání a jednotlivým přístrojům, se nyní u každého procesu poučí o jeho principu, technologii i výsledcích včetně snímků samotných," řekl vedoucí oddělení dějin fotografické a filmové techniky Petr Kliment.

Součástí expozice, která se právě dokončuje, je maketa historického fotografického ateliéru na denní světlo z přelomu 19. a 20. století.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dopravní hala Národního technického muzea se pro veřejnost po čtyřech letech otevřela 29. prosince 2010.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dopravní hala Národního technického muzea se pro veřejnost po čtyřech letech otevřela 29. prosince 2010.

Foto: Petr Janiš, Právo

Stříkačka, jež hasila Národní divadlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dopravní hala Národního technického muzea v Praze se pro veřejnost po čtyřech letech otevřela dočasně na jeden den - 29. prosince 2010.

"Tehdy vycházely ateliéry fotografů až do doby, než se přešlo na svícení elektřinou, z konstrukce malířských ateliérů. Využili jsme to, že část budovy muzea má skleněnou střechu. Imitaci fotoateliéru navozují pod stropem textilní rozptylovače světla a černé zástěny, jimiž fotograf vytvářel osvětlení scény před objektivem. Další dominantou budou malovaná fotografická pozadí. Jsou černobílá, protože barevná fotografie tehdy ještě neexistovala," dodal Kliment.

Od chvíle, kdy technickým muzeem před rekonstrukcí 10. září 2006 prošli poslední návštěvníci, uplyne k datu znovuotevření přesně 1621 dní. Další expozice se budou otevírat postupně.

Výročí narození mecenáše, stavitele a architekta Josefa Hlávky

"Historickým datem pro dějiny Národního technického muzea se stane 15. únor, kdy v den 180. výročí narození mecenáše, stavitele a architekta Josefa Hlávky dojde ke slavnostnímu otevření první budovy technického muzea na Letné. Po sedmdesáti letech tak bude konečně nejen dokončena, ale i znovuotevřena, a to výhradně pro muzejní provoz," řekla  mluvčí NTM Olga Šámalová.

Národní technické muzeum

Na více než pěti a půl tisících metrech čtverečních bude na pět tisíc exponátů. Mezi nejcennější patří koněspřežná hasičská stříkačka z roku 1795, první automobil vyrobený na našem území roku 1898, vůz NW Präsident anebo vůz NW 12 HP Rennzweier, který je prvním u nás vyrobeným závodním automobilem.

První den bude NTM otevřeno od 10 mimořádně až do 20 hodin. Další dny bude otevřeno vždy kromě pondělí od 10 do 18 hodin, vždy první čtvrtek v měsíci budou moci zájemci přijít až do 20 hodin. Cena vstupenky pro dospělé bude 170 Kč.

Ostatní informace naleznou zájemci na internetové adrese www.ntm.cz. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám