Hlavní obsah

Do Prahy se vrací Bennewitzovo kvarteto, doplní ho divadlo a Janáčkovy intimní listy

Praha

Nejúspěšnější české kvarteto, patřící do světové špičky, zakončí své evropské turné ve středu v Produkčním domě Vzlet v pražských Vršovicích. Bennewitzovo kvarteto v ČR vystupuje jen zřídka, své zpracování dvou skladeb pro smyčcové kvarteto Leoše Janáčka představí v novém světle, vystoupení navíc doprovodí divadelní soubor.

Článek

Atmosféru vážné hudby pak odlehčí četba z Janáčkovy intimní korespondence své o 40 let mladší přítelkyni Kamile Stösslové.

„Dnešní vystoupení Bennewitzova kvarteta bude tečkou za evropským koncertním turné. Pražskému publiku představí známé skladby v novém světle,“ lákají na večerní vystoupení protagonisté.

V průběhu večera zazní oba Janáčkovy kvartety: Z podnětu L. N. Tolstého Kreutzerovy sonáty a Listy důvěrné. První skladbu doplní dramatické ztvárnění tanečního divadla Honzy Pokusila, ke druhé přečte herec a recitátor Alfred Strejček některé dopisy z korespondence mezi Janáčkem a Stösslovou, které slibují pikantní detaily ze zákulisí mileneckého vztahu.

Soubor vznikl v roce 1998 a za dobu své existence zvítězil v řadě prestižních světových soutěží. Bohatou mezinárodní kariéru odstartovala zlatá medaile z Ósaky, první cena z Premio Paolo Borciani v Itálii a diplom Španělské královny pro nejlepší soubor roku na vysoké hudební škole v Madridu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám