Hlavní obsah

Divadelní Dávníkové pojednávají o Jablunkově ve stylu fantasy

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jestliže se podle propagačních materiálů Komorní scény Arény někdo domníval, neznaje Dávníky Michala Langa v pražském Švandově divadle, že jimi autor a režisér rozmnoží řadu hledající genia loci Slezska (Těšínské nebe, Brenpartija, Průběžná o(s)trava krve, Z deniku Ostravaka), odcházel z lednové premiéry zklamán. Dávníkové se nejvíc blíží filmovému žánru fantasy.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Dušan Škubal, Halina Paseková, sargofág a Sabina Muchová nad ležící Zuzanou Truplovou

Článek

O historickou věrohodnost ve hře moc nejde, hlavně že je to podívaná. A protože divadla, zvláště studiová, nejsou tak bohatá jako Hollywood, pracuje se s mystifikací a  humorem, který má ale v Dávnících mnohem blíž než k božskosti k nudě.

Hladový Fénix Jarda

Vlastně se potomci egyptských faraonů při stěhování národů odtrhli s Gužurem, zvaným tata Šlonzak, od hlavního voje, minuli se s Čechem, Lechem a jejich Slovany - a usadili se pod Hrčavou (tam je nepustili Zogatové).

Jak se množit

V Jablunkově mají na božím světě jediný problém: Jak se množit. Dějiny Dávníků jako příloha programu k inscenaci je určitě to nejcennější, co nám tentokrát Lang v Aréně nabídl. Kdyby lidi neznali jeho Poručíka z Inishmoru nebo Procitnutí jara, možná by se po Ostravě už rozneslo, že tentokrát střelil vedle.

Dávníkové se tváří odvážně. Chudák Michal Čapka v roli Jarmila musí dlouhé minuty pobíhat po scéně nahatý, a nevíme proč. Totéž chtěl možná režisér po Tereze Dočkalové coby Emilii, ta ale měla rozumu víc a zůstala cudně pozahalena. Zbytečnou ozdobu inscenace odmítla. Ne že by se na ni nepřišli podívat zvědavci, děvče je to krásné, úplně ale stačí, že se fanynky pohrnou na Čapku, který i s bimbacím pytlíkem odvahu poslat režiséra do háje nenašel.

Jinak Dušan Škubal v roli taty Tadka lítě po scéně lítá (naštěstí oblečený) a po indiánsku křepčí se sekyrkou, Sabina Muchová jako Anna chrání a neuchrání svoji dceru, Zuzana Truplová coby Eva změní skupenství a objeví v sobě Dávnici, Halina Paseková - Babina - se stará o pokračování rodu skoro jako bohyně. Ano, ještě bezruký, zato okřídlený Kostas Zerdaloglu - skoro jako bájný Fénix, jenomže Dávník. A ke všemu jen hladový Jarda.

Definice Dávníka

No, a to je z dramatické stavby úplně všechno. Zmateční syžet s dávkou šlonzáčtiny, zbytečně drahé kostýmy Tomáše Kypty, když nazí přece mohli z trní trčet všichni. Zbývá ještě Dávníky identifikovat, abyste jim porozuměli. Vězte tedy, že je to junák urostený ako liptovský zbojník, zdokonalený ale polabskou potměšilostí, tvrdonickú zuřivosťú, lašsku muzičnosťu, kysúckym bačovstvom, říznutý řeckou krásou a wódkę. Inu Jablukovjan.

Celkové hodnocení: 45 %

Komorní scéna Aréna Ostrava - Michal Lang: Dávníkové (Ó Horuše vělki, ty to vidžiš, a nic nězrobiš)

Režie a hudba Michal Lang

Dramaturgie Tomáš Vůjtek

Scéna David Bazika

Kostýmy Tomáš Kypta

Premiéra 22. ledna 2011

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám