Hlavní obsah

Celníci zmařili odvezení Picassova obrazu na výstavu

Právo, Peter Kováč
Praha

Celníci na pražském ruzyňském letišti minulý týden nedovolili vyvézt do Švýcarska cenný obraz Pabla Picassa. Nezdálo se jim totiž povolení k vývozu kulturní památky.

Foto: Profimedia.cz

Pablo Picasso na snímku z roku 1971

Článek

„Cestující se dostavil na letiště a předložil dokumenty k obrazu, který chtěl vyvézt. Ty se ale kolegům zdály podezřelé, a tak vývoz nepovolili,“ řekl v úterý Právu mluvčí celní správy Jiří Barták s tím, že událost vedle celníků prověřovala i Národní galerie v Praze.

Jan Třeštík, ředitel Galerie Středočeského kraje, který je právě služebně v Americe, Právu zatelefonoval, že zadržení Picassova obrazu na ruzyňském letišti byl ve skutečnosti politováníhodný omyl a že nešlo o žádný pokus o nelegální vývoz.

Tento kvaš na kartónu, pojištěný oficiálně při přepravě na 3,5 miliónu eur (90 miliónů korun), měl být zapůjčen na současnou velkou Picassovu výstavu do Curychu ve Švýcarsku.

Soukromý majitel díla měl nabídku od organizátorů této výstavy, a protože dílo je prohlášeno za kulturní památku, žádal o jeho zcela oficiální vývoz. Galerie Středočeského kraje zápůjčku garantovala s tím, že obraz bude zapůjčen do Curychu a opět se vrátí do České republiky.

Třeštík dále uvedl, že má od ředitele celní správy omluvný e-mail, kde mu vysvětluje, že zápůjčce Picassova díla do Švýcarska bylo zabráněno neoprávněně. „V žádném případě nešlo o něco nelegálního, k tomu by Galerie Středočeského kraje nikdy nedala povolení,“ uvedl pro Právo Třeštík.

Mluvčí celní správy Jiří Barták ale popřel, že by se celníci Třeštíkovi omluvili. "Celníci zamezili nelegálnímu vývozu obrazu," řekl Novinkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám