Hlavní obsah

Struny podzimu obohatí jazzmanka Dee Dee Bridgewater

Novinky, Karolina Zarzycká

Velká dáma jazzové scény Dee Dee Bridgewater zahraje 2. dubna v pražském Obecním domě. Základem večera, na kterém se Dee Dee Bridgewater pokloní neobyčejné vokalistce Billie Holiday, jež díky jedinečnému nadání dokázala vystoupat z absolutního dna až na absolutní vrchol, je loňské album Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie with Love From Dee Dee Bridgewater.

Článek

Posluchači se tak mohou těšit na nesmrtelné skladby jako Lady Sings the Blues, Lover Man či Strange Fruit. A nejen to: Dee Dee Bridgewater před publikem doslova odehraje fascinující životní příběh této zpěvačky, známé také pod pseudonymem Lady Day.

Americká Národní akademie hudebního umění a věd ocenila album Eleonora Fagan nominací na cenu Grammy v kategorii nejlepší jazzové vokální album. Dee Dee Bridgewater je jazzovým světem vnímána jako pokračovatelka dynastie velkých jazzových dam.

Muzikál Lady Day

V minulosti složila svůj hold i fenomenální Elle Fitzgeraldové, když v sedmadevadesátém roce vydala album Dear Ella. Zdá se ale, že s Billie Holiday má společného mnohem více. Světová kritika píše o hlasové blízkosti obou zpěvaček, měkké artikulaci, lásce ke swingu, blues a architektuře složitých harmonií. Uměleckým pojítkem mezi oběma dámami pak bylo účinkování Dee Dee v muzikálu Lady Day.

Dílo bylo uměleckou poctou Billie Holiday a protagonistka očekávaného pražského koncertu ji v něm ztvárnila naprosto přesvědčivě. Za roli získala divadelní nominaci na cenu Laurence Oliviera a odnesla si i řadu vynikajících kritik a menších ocenění.

„Bylo to tenkrát docela složité. Od představení k představení jsem se stále více dostávala do života Billie a někteří lidé kolem mne měli obavy, že zapomenu na život vlastní. Její osud je trochu děsil. Já z toho obavy neměla, ale přiznávám, že osobnost Billie Holiday mě fascinuje,“ svěřila se v jednom rozhovoru Dee Dee Bridgewater.

Na pódiu při tom předvádí nejen svůj neoddiskutovatelný pěvecký talent, ale odkrývá i herecké vlohy – na jeden večer se doslova stává Billie Holiday a díky svému širokému interpretačnímu záběru dokáže pohladit posluchače po duši písněmi svými i převzatými.

Vstupenky ve třech cenových kategoriích jsou v prodeji od 1700 korun na www.strunypodzimu.cz a v síti Ticketpro. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám