Hlavní obsah

Českou filharmonii od úterý povede další ředitel - David Mareček

Vedení České filharmonie (ČF) se od 1. února ujímá nový generální ředitel David Mareček. Do ČF letos pětatřicetiletý Mareček přichází z Filharmonie Brno, kterou úspěšně vedl čtyři roky.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový šéf České filharmonie David Mareček

Článek

Nový ředitel chce, aby se ČF vrátila do první světové desítky nejlepších orchestrů a zároveň byla referenčním orchestrem pro českou hudbu. K tomu má přispět i dojednání smlouvy s dirigentem Jiřím Bělohlávkem, jenž k ČF nastoupí příští rok na podzim.

Změny v managementu

Mění se i management, již začátkem ledna nastoupil do ČF na pozici manažera orchestru Marečkův brněnský kolega Robert Hanč. Filharmonie vypsala také výběrové řízení na ekonomického náměstka, které by se mělo uzavřít v polovině února. Náměstek tak nahradí funkci výkonného ředitele, kterou v minulosti zastával Martin Harold.

Nový šéf ČF bude muset po svém nástupu řešit chybějící peníze. Podle prvních odhadů činí deficit zhruba deset procent z dvousetmiliónového rozpočtu. Vyčerpaný je také rezervní fond, v němž v minulosti bývalo až 70 milionů korun. Na chyby v hospodaření předchozích vedení poukázal forenzní audit, který loni na podzim prověřoval poslední dva roky fungování filharmonie.

Změny na ředitelském postu

V čele filharmonie stál v letech 2001 až 2009 Václav Riedlbauch, poté ji deset měsíců vedl Vladimír Darjanin.

Toho loni v květnu Riedlbauch, tehdy již z pozice ministra kultury, odvolal a bez konkurzu nahradil Václavem Kasíkem.

Po jeho srpnové rezignaci vedl ČF od září 2010 dočasně náměstek MK Radek Zdráhal.

Do funkce šéfa ČF jmenoval Marečka po vítězství v konkurzu loni v říjnu ministr kultury Jiří Besser.

Mareček by chtěl posílit i marketing a získat nové sponzory. Do Rudolfina plánuje vrátit obchod s hudebninami a více ho otevřít návštěvníkům. Zastavit chce i klesající zájem o abonmá a více podpořit prodej vstupenek na vybrané koncerty.

Manažerská pochybení, která se odrazila na hospodaření, ministerstvo kultury potvrdilo. Audit však dosud nebyl zveřejněn, podvodné jednání prý nezjistil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám