Hlavní obsah

Kontroverzní nerozbalená deska Beatles Yesterday And Today jde do dražby

New York

Zatím nerozbalená dlouhohrající deska The Beatles s kontroverzním obalem jde v Los Angeles do dražby, která je plánovaná na 18. února. Album Yesterday And Today z roku 1966 vyšlo v omezeném množství jen v USA a Kanadě.

Foto: Profimedia.cz

Drastickým výjevem Beatles chtěli vyjádřit nesouhlas s válkou ve Vietnamu.

Článek

Nahrávka je nabitá hity, které v Británii vyšly na třech různých řadových deskách. Slavná je však hlavně díky původnímu obalu, na němž jsou čtyři členové nejslavnější hudební skupiny všech dob zobrazeni v řeznických pláštích pokrytých kusy panenek a syrového masa.

Odhad na více než půl miliónu

Aukční dům Heritage Auctions v Beverly Hills věří, že deska se v aukci prodá za více než 30 000 dolarů (přes 530 000 korun).

Jde o vzácný sběratelský kus, neboť s původním přebalem vyšlo album nízkým nákladem a podle Heritage Auctions jde o "svatý grál mezi vinylovými deskami". Po protestech veřejnosti deska brzy začala vycházet ve zcela odlišném hávu.

Foto: Profimedia.cz

Obal desky Yesterday And Today

Obal jako nesouhlas s válkou ve Vietnamu

Šéf hudebního oddělení aukční síně Garry Shrum hodnotu hudebního nosiče odhaduje na víc než 30 000 dolarů. "Existuje pravděpodobně méně než 25 zapečetěných exemplářů desky. Ale v tak vynikajícím stavu jsme ji ještě nikdy neviděli," řekl Shrum.

Slavná britská čtveřice se na přebal desky nechala zvěčnit v newyorském studiu fotografa Roberta Whitakera. Drastickým výjevem prý chtěli vyjádřit nesouhlas s válkou ve Vietnamu.

Reklama

Související témata:

Související články

Beatlemánie! prodloužena do jara

Až do jara potrvá v Českém muzeu hudby v Praze výstava Beatlemánie! o legendární britské kapele Beatles. „Podařilo se jí oslovit velké množství lidí napříč...

Výběr článků

Načítám