Hlavní obsah

Herec Mathieu Amalric uvedl film o divadle na filmovém festivalu v Rotterdamu

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do přístavního nizozemského města se o víkendu sjeli nezávislí filmaři a filmoví profesionálové na 40. ročník festivalu (do 6. února), který napomáhá uchovávání autorské umělecké tvorby.

Foto: Profimedia.cz

Mezi prvními hosty rotterdamského festivalu se objevil slavný francouzský herec a v poslední době i režisér Mathieu Amalric, který na minulém festivalu v Cannes získal cenu za režii se snímkem Tournée (Na turné).

Článek

Mezi prvními hosty rotterdamského festivalu se objevil slavný francouzský herec a v poslední době i režisér Mathieu Amalric, který na minulém festivalu v Cannes získal cenu za režii se snímkem Tournée (Na turné). V něm sledoval putování souboru moderní burlesky po divadlech.

Nový snímek L’illusion optique, uváděný v Rotterdamu, začal herec natáčet hned po skončení prací na předchozím filmu. „Zajímavé na tom bylo přenést svět dramatu s jeho nadsázkou i umělými proprietami do něčeho nového, co by mohlo fungovat pouze skrze kinematografii,“ uvedl herec. Amalrikovým zadáním bylo natočit s herci Comédie Francaise adaptaci hry Pierra Corneille z roku 1635 Tour de Force při zachování stylu alexandrinských veršů.

Klíčník, který střeží celý svět

Vypráví tak příběh otce, který se vydává hledat syna, zmizelého před několika lety. K tomu si najímá kouzelníka, v tomto případě vrátného z moderního hotelu, střežícího v jednom z pokojů křišťálovou kouli.

„Celá tahle moderní aktualizace mě napadla v jednom hotelu, kde jsem sám bydlel. Víte, za jeho zdmi se mohou dít neuvěřitelné věci, o nichž neví nikdo jiný než jen diskrétní vrátný. Představoval jsem si ho jako klíčníka, který ve skrytu střeží celý současný svět. O všem něco ví, ale nic z toho nemůže prozradit,“ uzavřel Amalric.

Reklama

Související témata:

Související články

Elton John točí film o sobě

Sotva britský zpěvák a hudebník Elton John dokončil jednu práci na filmovém projektu, už připravuje další.

Výběr článků

Načítám