Hlavní obsah

Zpěvačka Debbi má za Touch The Sun nominaci na skladbu roku

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvačce Debbi, tedy Deborah Kahlové, je sedmnáct let a v posledních patnácti měsících se její dosud obvyklý teenagerský život změnil. Předloni na podzim vypadla jako první semifinalistka ze soutěže Česko-Slovenská SuperStar. Pak nahrála skladbu Touch The Sun, kterou si zamilovali nejprve ti, kdo viděli v televizi reklamu na metaxu (jejíž je součástí), a pak i ostatní. Již loni v lednu navíc začala nahrávat debutové album.

Článek

Práce na něm dosud trvá a pro Debbi je hlavní aktivitou těchto dnů. Většinu času proto tráví s producentem Martinem Ledvinou v jeho pražském studiu v Holešovicích. Hotovou nahrávku by měli vydavateli odevzdat na konci února, a tak momentálně finišují, neboť zdaleka nejsou hotovi.

„Dlouho jsem vůbec neuvažovala o tom, že bych zpívala písničky, které budou hrát v rádiu. Ani jsem neměla v plánu stát se zpěvačkou, chtěla jsem být veterinářkou. Jenomže loni při SuperStar došlo v mém životě ke zlomu a já se pro hudbu nadchla,“ říká Debbi Právu v pauze při nahrávání alba.

Sázka na sjezdovce

Do té soutěže se dostala po prohrané sázce. Se spolužáky z gymnázia se na lyžařském výcviku v Janských Lázních vsadila, že pokud nesjede černou sjezdovku pozadu, přihlásí se do SuperStar. Prohrála a za pár týdnů stála před televizními kamerami.

„Jsem ráda, že jsem v SuperStar byla. Současně jsem také ráda, že jsem vypadla tak brzy. Nedokážu totiž vůbec odhadnout, co by se stalo, kdybych vydržela déle. Odnesla jsem si odtamtud spoustu skvělých zážitků a také přátelství. Nejbližší mně byl Ahmad Hedar, který sice vypadl už ve druhém semifinále, ale se kterým jsme se seznámili na začátku soutěže a skvěle jsme si rozuměli. S Martinem Ledvinou přemýšlíme o tom, že ho pozveme do studia, aby na album nazpíval nějaké vokály. Také bych si přála, aby byl členem mé kapely. Je výborný pianista, hru na klavír studuje,“ prozrazuje Debbi.

Chtěla by také zkusit nechat nazpívat některé vokální linky svou starší sestru Jacqueline. Je to ale jen plán. Sestra prý zpívá skvěle, ale nemají vyzkoušené, jak by souzvuk jejich hlasů fungoval na nahrávce. Zkusit to budou moci, až se Jacqueline vrátí z Německa, kde je teď se svým přítelem.

„Německo je pro naši rodinu druhým domovem. Narodila jsem se v Dortmundu, a když mi bylo deset, tatínek se rozhodl přesunout za prací někam na východ. Mluvil o Polsku, ale maminka, která je Češka, mu řekla, že jediná země, kam je ochotná se přestěhovat, jsou Čechy. A tak jsme odjeli do Prahy. První dva roky jsem si zvykala, ale dnes už bych se do Německa nevrátila. Češtinu jsem se naučila až tady,“ vysvětluje Debbi.

Producent Ledvina, který už pracoval například na deskách Anety Langerové, Marka Ztraceného nebo skupiny Mandrage, říká, že jeho svěřenkyně má obrovský talent.

„Je velice muzikální, hudbu má takříkajíc v sobě. Její frázování je pro naše uši unikátní. Je to tím, že vyrůstala v jiném prostředí, a protože její rodiče jsou světoběžníci, dalo by se říct, že dospívala ve skutečně mezinárodním světě. Pro mě je to ale Češka s německými kořeny, která má v sobě něco, co žádná jiná česká zpěvačka nemá,“ vysvětluje Ledvina.

Miluje Beatles

Od šesti do dvanácti let Debbi poslouchala Britney Spearsovou. Poté přišla na chuť skupině Fugees a zpěvačce Lauryn Hillové. Dnes je oddanou fanynkou Beatles, které považuje za svou nejoblíbenější kapelu. „V hudbě mi jde především o dobrý zpěv. Jistě, zvuk a produkce nahrávky jsou důležité, já ale nejvíc vnímám kvalitu a barvu hlasu. Chtěla bych, aby to bylo patrné i z mého alba,“ uzavírá vyprávění v nahrávacím studiu Debbi.

Její první sólové album vyjde v březnu. Zatím se musíme spokojit s písničkou Touch The Sun, jež dostala v cenách Akademie populární hudby Anděl nominaci v kategorii skladba roku, a se singlem Možná se mi zdáš, který nazpívala s raperem Hypnem a momentálně rotuje českým rádiovým éterem. Obě písně budou i na albu.

Reklama

Související články

Bluesman John Mayall se letos vrací do Česka

Král britského blues John Mayall se 13. června vrátí koncertovat do Česka, a to do pražského KC Vltavská. Na pódiu jej doprovodí skupina Bluesbreakers.

Výběr článků

Načítám