Hlavní obsah

Ostravský klub Templ končí a s ním i kultura ve Stodolní

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Proslulý ostravský klub Templ, jeden z nejvýznamnějších podniků svého druhu, po pěti letech ukončí svůj provoz. Jde o poslední klub ve známé ostravské Stodolní ulici, který se snažil pravidelně pořádat koncerty a další kulturní akce. Po nedávném zániku legendární kopřivnické Nory jde o další velkou ránu pro klubovou kulturu na severu Moravy.

Článek

Za dobu svého fungování Templ vyrostl v jedinečné kulturní centrum a zaujal jednu z předních pozic nejenom mezi ostravskými hudebními kluby, ale i mezi kulturními institucemi vůbec. Během pěti let se zde konalo více než tisíc kulturních akcí regionálního i celostátního významu – převažovaly koncerty tuzemských a často i zahraničních kapel všech žánrů, útočiště zde nacházeli i umělci z jiných oblastí. Už na začátku ledna klub z provozních důvodů zrušil několik koncertů, tento týden pak provozovatelé konec Templu oficiálně potvrdili.

Technický stav objektu

„Důvodem ukončení činnosti v těchto prostorách je především nevyhovující technický stav objektu v rukou soukromého majitele, kde se klub nacházel, a v důsledku toho i značný pokles finančních zdrojů neslučitelný s dalším fungováním,“ tvrdí šéf klubu Templ Lukáš Hradil.

„Stodolní ulice už mluví jiným jazykem, kterému já nerozumím.“
Lukáš Hradil, šéf Templu

„Budova není v zimním období vytápěná, takže nám teď přes zimu značně ubylo hostů. Už se tady nedá smysluplným způsobem fungovat, a tak končíme a hledáme nové prostory, kam bychom se mohli uchýlit,“ dodal Hradil. Druhým důvodem konce Templu je podle něj skutečnost, že komercionalizace Stodolní ulice dosáhla už takové úrovně, že kultura, kterou se snažil klub nabízet, zde už působí poněkud nepatřičně.

„Na Stodolní ulici se život přesouvá přece jen jiným směrem, než bychom si přáli. My jsme přece jenom klub, který se snaží dělat živou hudbu. Takže se naše občanské sdružení snaží najít jiný prostor v centru Ostravy, kde bychom mohli v pořádání koncertů pokračovat,“ dodal Hradil. Zároveň vyloučil, že by tyto prostory mohl najít na Stodolní ulici.

„Tato ulice už svoje řekla. Teď už mluví jiným jazykem, kterému já nerozumím. Souvisí i s typem klientely, která ulici převážně navštěvuje. Je to přirozený vývoj, proti kterému se nedá bránit. Realitou je, že nejlépe se tady udrží herny, diskotéky a podniky jiného charakteru, které tady přibývají. Může se nám to nelíbit, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat,“ dodal Hradil. Poslední koncert, který se v klubu Templ uskuteční, bude páteční křest debutového cédéčka ostravské kapely Fiha.

Poslední praskání Rosti Petříka

„Je to původně studentská kapela, která v našem klubu začínala, když jsme to tady otvírali. Její členové vzešli z projektu Ten Sing mládežnické organizace YMCA. Postupem let z Fihy stala velice dobrá kapela, která teď vydává skvělé album. Jeho křest bude posledním živým koncertem v těchto prostorách,“ řekl Hradil.

Definitivně poslední akcí, po které už na Templ zůstanou jen vzpomínky, pak bude tradiční sobotní Praskání Rosti Petříka. „Zavírat se bude v neděli hodně pozdě ráno,“ dodal Hradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám