Hlavní obsah

Festival Smetanovské dny navštíví Elsinor i Apocalyptica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na netradiční dramaturgii kombinující klasickou hudbu i hudební experimenty, divadlo, tanec, film či lidový masopust v ulicích vsadili i letos organizátoři 31. ročníku největšího plzeňského hudebního festivalu. Smetanovské dny začnou 6. února a mají v podtitulu heslo Naše Itálie.

Článek

"Na programu bude unikátní koncert pro čtyři harfy, průřez italskou hudbou v podání akordeonu a houslí a vystoupení finské rockové violoncellové kapely Apocalyptica. Unikátní bude i hamletovská trilogie Elsinor Divadelního spolku Kašpar," oznámila Martina Kurfirstová z pořadatelského Dominik Centra.

Historie festivalu

Festival vznikl v roce 1981 původně jako vědecké sympozium zaměřené na odborná témata z období 19. století. Postupně se k němu přidal hudební a doprovodný program, který se v posledních letech rozrostl a nabízí prolínání žánrů.

Ústřední motiv Naše Itálie nabídne zahajovací koncert Krásy slunné Itálie, který je průřezem italské hudby od raného baroka po romantismus. Na programu je mezioborové sympozium o Itálii v české kultuře 19. století a netradiční, energický a precizní taneční duet Barokní tělo odhaleno.

Motiv Itálie se objeví také v klavírním vyprávění o životě Ference Liszta v podání Pavla Chaloupky, v sérii filmů a na výstavách.

Pocta Bedřichu Smetanovi

Nosným tématem festivalu je každoročně pocta Bedřichu Smetanovi. Letos v této sekci vystoupí Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK v pořadu Smetana & Dvořák Gala. Zážitek slibují pořadatelé i při koncertu pro čtyři harfy v hudbě pozdního romantismu a jazzu.

Plzeňská filharmonie se sólisty připravuje program Gala Opera: Dvořák - Smetana - Verdi. Velký prostor dostane letos violoncello. Nedílná součást většiny klasických orchestrů dostane na festivalu roli sólisty. Zazní v programu 2 Cellos Tour sourozenců Františka a Anny Brikciusových, Vít Petrášek v pořadu nazvaném Ecce Cello nabídne cestu napříč různými žánry.

Apocalyptica - 7. symfonie

Cello v netradiční roli rockového nástroje se představí při koncertu finské kapely Apocalyptica, která představí své nejnovější, sedmé album 7th Symphony. Ojedinělou nabídkou festivalu je také hamletovská trilogie Elsinor v podání spolku Kašpar.

"Představení obsahuje tři hry, jejichž středobodem je Shakespearův Hamlet," řekla Kurfirstová. Hamleta v trilogii doplní komedie Toma Stopparda s názvem Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi a příběh Claudius a Gertruda, který napsali principál Kašparu Jakub Špalek a Jiří Stránský. Zachycuje dvouměsíční dobu před dějem samotného Hamleta.

Podrobný program festivalu je na www.smetanovskedny.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám