Hlavní obsah

Nemocnice: co je to question of effectivity

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už devětkrát to vypadalo, že seriál Nemocnice na kraji města po 20 letech nemůže nakupit větší porci hovadin, než tomu bylo do té doby. Desátý díl Synové ale včera večer odhalil pravý opak, a tak platí ono okřídlené "dokud se zpívá, ještě se neumřelo".

Článek

Radujme se tedy alespoň teď , třeba spolu s MUDr. Klouboukem, který se ženitbou s Eliškou konečně dostal do koupelny (v podnájmu ji neměl) a patřičně si to hned v úvodu dílu užíval. Než matka Králová ráno otevřela dveře a zastihla jeho zadeček v poloze klidové, jančil jistě nahý podél vany a broukal si evergreen Ej hora hora.

Jak dlouho mu ale to veselí vydrží? Tchyně a s ní i laskavý divák si jistě všimli, že jeho manželka pokukuje po elegantním profesoru Řehořovi a pod zástěrkou ujištění, že hledá svého tátu, zahájila mocný útok na jeho osobnost. Dobrá pointa, potlesk pro scenáristu. Bylo už úmorné mu věřit, že pětadvacetiletá holka se na "stará kolena" zbláznila a začala pátrat po otci, který je nějaký ten pátek mrtvý a ona to ví od mámy.

Bety Čeňková zase schází tím, s čím v minulosti zacházela. Její nezapomenutelné okukování nemocnice zpoza stromu v pátém dílu nyní nepřímo převzal ing. Hamouz, syn malé Pavlínky, kterou díky agentuře Bezpečí domova Bety hlídá. Byl zatraceně přísný, jenom svou dceru šeredně přecenil.

"Je mimořádně inteligentní," chlubil se. Kdyby ale věděl, že se Pavlínka v zoologické zahradě zeptala své pečovatelky, zda mají lidé také mozek, sklapl by a přemýšlel, kde se stala chyba.

Čeňková to Pavlínce sice osvětlila na bezvadném příkladu žirafy, ovšem tahala ji za nos předtím v parku. Nejprve jí tvrdila, že má už jen sedm otázek z dvaceti, které jí dala jako normu na den (vida ji, pečovatelku). Pavlínka potom položila šest vět s otazníkem na konci, čili šest otázek, a Bety neomylně hlesla: "Už ti zbyly jenom tři otázky." Sedm bez šesti jsou tedy tři. A kdo lže, ten krade.

Na té lavičce pronesla Bety také duchaplnou větu: "Táta je táta, komu by se nelíbil?" Pravda, kdyby řekla například "Táta je máma, komu by se nelíbila?" nebo "Táta je kokrjezevčík, komu by se nelíbil?", byla by to zrůdnost. Ta věta ale v každém případě aspiruje na jednu z nejzbytečnějších v roce 2003 vůbec.

Moudrost dílu vychrlil specialista na chod nemocnic, černoch ve službách doktora Cvacha: "Question of effectivity!" (Otázka efektivity). U nich v Kongu to tak prostě chodí.

Nejpodivnější dialog vedl Blažej s kýmsi, kdo se snažil přivolat výtah, v němž primář cumlal make-up doktorky Šulcové. Zmáčkl v mezipatře stopku (jako rošťák) a ten kdosi zvolal: "Tak hergot, co je s tím výtahem?" A Blažej na to: "Tak hergot, já nemám čas."

Sledovanost Nemocnice

Bez ohledu na rozpačité přijetí prvních dílů Nemocnice na kraji města po dvaceti letech u kritiky, volné pokračování kultovního Dietlova seriálu stále sleduje v pondělí nadpoloviční většina diváků. Jejich počet se po prvotním poklesu ustálil a pohybuje se nad 3 milióny lidí, což představuje 65 - 70 procent z těch, kdož v pondělí večer usedají k obrazovkám. Po mírném nárůstů u čtvrtého a pátého dílu, přišel pokles a další vzestup. Seriál pravidelně sleduje 3 až 3,5 miliónu dospělých diváků.

Mnohokrát opakovaný Komisař Rex se pohybuje kolem sedmi osmi procent, osciluje pouze sledovanost Volenky na Nově.  

Sledovanost v procentech u diváků nad 15 let podle ATO-mediaresearch. 

Nemocnice   Volenka    Rex

15. 12.   67,7 (3,2 mil)   18,9    3,7 (Paralympionik roku)

8.12.   65 (3,1 mil)     19    8

 1.12.  70,9 (3,4 mil) 16,6    9,4

24.11. 64,5 (3,01 mil) 22,6   8,1

17.11. 67,2 (3,4 mil)   22,0   9,6

10.11.  68,2 (3,2 mil) 16,8   8,6

 3.11.   64,9 (2,9 mil)  24,6    6,9

27.10. 70,6 (3,4 mil) 16,7     8

20.10. 77    (3,9 mil)  13,9    4,9

A proč Pěnkavové říkají "paní vrchní"? Není ona nakonec kelnerka?

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocnice na kraji města 9. díl: Start

Privatizační proces postupuje: majetek ještě není převeden, ale už přichází nové vedení. Ředitelem nemocnice se stane Cvach. Verner se musel spokojit s místem...

Výběr článků

Načítám