Hlavní obsah

Milan Knížák se podle soudu nemusí omlouvat Fajtovi za kritické výroky

Praha

Ředitel Národní galerie (NG) v Praze Milan Knížák se podle rozhodnutí pražského Městského soudu nemusí omluvit historikovi umění Jiřímu Fajtovi za výroky v České televizi, kterými podle Fajta ovlivnil loňské výběrové řízení na šéfa NG. Fajt byl jedním z kandidátů na nového ředitele galerie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Knížák Jiřího Fajta údajně poškodil v České televizi. Soudkyně Křesťanová zamítla Fajtovu žalobu na ochranu osobnosti.

Článek

"Soudkyně Veronika Křesťanová tento týden zamítla Fajtovu žalobu na ochranu osobnosti s ohledem na nepřiměřenost žádosti o omluvu. Argumentovala tím, že Knížák svá slova uvedl v pořadu s nízkou sledovaností," oznámila v úterý mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Fajt doporučen jako nový ředitel Národní galerie

Výběrová komise doporučila v dubnu 2010 Jiřího Fajta tehdejšímu ministrovi Václavu Riedlbauchovi jako nového ředitele galerie. Ministr se nakonec rozhodl Fajta nejmenovat a doporučit svému nástupci tři jména. Vedle Fajta navrhl ředitele Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela.

Jiří Fajt požadoval omluvu za Knížákovy výroky v pořadu Kontexty České televize z března 2010, a to prostřednictvím ČTK a v jednom z českých deníků. Podle mluvčí Lhotákové se soudkyně ani nezabývala oprávněností požadavku a žalobu zamítla kvůli údajné nepřiměřenosti. Sledovanost pořadu 70 tisíc lidí označila za malou.

Knížákovo údajné křivé obvinění

Již dříve se Fajt vyjádřil, že mu vadilo, když ho Knížák v televizi označil za "nejhoršího ředitele NG", a že galerii finančně zruinoval. "Já jsem přitom nikdy ředitelem NG nebyl, pouze ředitelem jedné ze sbírek," řekl Fajt. Fajt v minulosti zastával pozici šéfa Sbírky starého umění.

Knížák, kterého kritizuje výrazná část kulturní obce, stojí v čele NG od léta roku 1999. Podle současného ministra kultury Jiřího Bessera by měl Knížák ve vedení galerie zůstat do konce srpna. K červnu by ministr rád jmenoval nového ředitele. Výběrové řízení chce vyhlásit zanedlouho. V polovině února by o definici konkurzu měla hovořit poradní komise pro galerie při ministerstvu kultury.

Reklama

Související články

Umělci si stěžují na Knížáka u ministra

Skupina umělců požaduje, aby ČR na bienále v Benátkách zastupoval Dominik Lang vybraný komisí nominovanou Národní galerií (NG). Důrazně nesouhlasí s postupem...

Výběr článků

Načítám