Hlavní obsah

Kytarová legenda Jeff Beck poprvé míří do Prahy

Novinky, Karolina Zarzycká

Jeden z nejvýznamnějších kytaristů historie Jeff Beck přijede 23. června do Prahy. Tesla Arena bude hostit jednoho z nejdůležitějších a nejvlivnějších sólových kytaristů historie, jehož žánrový rozsah sahá od blues rocku, hard rocku, heavy metalu, jazz fusion až po rock míchaný s elektronikou.

Článek

Jeff Beck je držitelem pěti cen Grammy, na další byl nominován. Do rock´n´rollové síně slávy byl Beck uveden dokonce dvakrát: jako člen legendárních Yardbirds (1992) a jako sólový hudebník (2009). Kritici i fanoušci oceňují jeho virtuozitu a mistrovské ovládání efektů, na druhé straně svobodu a spontaneitu, se kterou se pohybuje mezi žánry.

Přirovnáván k Pageovi, Claptonovi a Hendrixovi

Sborník All Music Guide o Beckovi napsal, že je „inovativní jako Jimmy Page, vkusný jako Eric Clapton a téměř tak vizionářský jako Jimi Hendrix.“

Jeff Beck se narodil a vyrostl ve Wallingtonu v Anglii. Díky rodičům – muzikantům - byl od dětství obklopen hudbou. Když mu bylo patnáct, sestavil si první kytaru. Brzy se stal vyhledávaným studiovým hráčem.

Beck byl členem mnoha seskupení a projektů, ve všech vždy zanechal jeho inovativní styl nesmazatelnou stopu. V roce 1965 na doporučení Jimmyho Page nahradil Erika Claptona ve skupině Yardbirds jako sólový kytarista. O dva roky později zformoval superseskupení The Jeff Beck Group, mimo jiné se zpěvákem Rodem Stewartem a baskytaristou Ronem Woodem.

Jejich dvě alba Truth (1968) a Beck-Ola (1969) se stala v dalších letech inspirací pro celou hard rockovou scénu, včetně Jimmyho Page a Led Zeppelin. Jeff Beck však dlouho nezůstával hudebně na jednom místě a brzy dal dohromady trio s baskytaristou Timem Bogertem a bubeníkem Carmine Appikem. V roce 1973 vydali desku Beck, Bogert and Appice, která opět změnila vnímání lidí, jak by měla znít rocková kytara.

Spolupráce s Jaggerem, Bush či ZZ Top

Nahrával s mnoha hudebníky – například Mickem Jaggerem, Kate Bush, Stevie Wonderem, Janem Hammerem, ZZ Top či Brianem Mayem. Časopis Rolling Stone ho zařadil na 14. místo žebříčku nejlepších kytaristů historie.

Vstupenky v cenách od 799 do 1799 korun jsou k dostání od 25. ledna 2011 v síti Ticketportal a od 27. ledna v síti Ticketpro. Koncert pořádá Liver Music v rámci série Prague International Bluenights.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám