Hlavní obsah

Ministerstvo kultury slibuje českým filharmonikům vyšší platy

Ministerstvo kultury slibuje zvýšit platy českým filharmonikům, konkrétní čísla ale zatím nechce uvádět. Mzdové tarify hráčů se podle náměstka MK a dočasného ředitele Radka Zdráhala navýší, až se ve filharmonii uskuteční reforma. Ta by měla začít s příchodem nového šéfa ČF Davida Marečka, který se svého postu ujme 1. února.

Foto: Jan Horník, Právo

Českou filharmonií zmítaly otřesy na postu ředitele i v ekonomických otázkách.

Článek

Letos na jaře začnou jednání nového vedení s odbory, s čímž souvisí i možnost úpravy smluv s hráči, kteří si měsíčně průměrně ve filharmonii vydělají 28 tisíc korun hrubého.

Nemusí chodit do KMČ

"Až se reforma uskuteční, zvýší se platy orchestru. Hráči nebudou muset chodit hrát do orchestrů KMČ (v muzikantské hantýrce označení akcí, na něž přijde zahrát, kdo má čas)," oznámil Zdráhal. Stát by se tak pravděpodobně mohlo na podzim roku 2012, kdy do České filharmonie (ČF) nastoupí budoucí šéfdirigent Jiří Bělohlávek.

Zlepšení podmínek pro orchestr bylo zřejmě i jedním z jeho požadavků, o nichž s vedením ČF jednal před prosincovým podpisem své smlouvy. Nový šéf Mareček chce již po svém nástupu transformovat technické zázemí, posílit marketing a vytvořit speciální projekty, které by filharmonii zviditelnily v zahraničí. ČF má podle něj ambici patřit do první světové desítky nejlepších orchestrů.

Platy profesionálních orchestrálních hráčů

Platy profesionálních orchestrálních hráčů v Česku jsou v porovnání se standardem západní Evropy zhruba poloviční. Aby filharmonie navýšila hráčům výdělky, umožňuje jim oficiálně hrát na takzvaných mimoslužebních koncertech, jež se pořádají buď na zakázku, nebo v produkci filharmonie. Patří mezi ně všechny akce, kterých se hráči účastní nad rámec povinností vymezených kolektivní smlouvou.

Pro ČF jsou však podle agenturních informací některé mimoslužební koncerty, jež filharmonie produkuje sama, finančně nevýhodné.

ČF hradí provozní náklady i platí honorář orchestru, avšak nemá z těchto akcí zisk.

Ještě před dvěma lety byla přitom podle hodnocení prestižního britského časopisu Gramophone na dvacátém místě. Platy v ČF patří k těm vyšším, které si v tuzemsku profesionální hráči v symfonických tělesech, fungujících jako příspěvkové organizace, vydělají. Podobné příjmy mají jen Pražští symfonikové. Srovnávat se však nemohou se soukromým Českým národním symfonickým orchestrem, jehož někteří hráči si vydělávají až 50 tisíc korun měsíčně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám