Hlavní obsah

Kino Evald se otevírá dramatům i komediím ze Skandinávie

– Praha

Šestnáct celovečerních snímků ve třiadvaceti projekcích uvede přehlídka, kterou od 27. ledna do 2. února uspořádá v pražském kině Evald distribuční společnost Cinemart. Půjde o komedie i syrová dramata, která byla v posledních dvaceti letech natočena na Islandu, ve Švédsku, Norsku a Dánsku.

Článek

"Přehlídku nazvanou Týden severských filmů zahájí citlivý snímek o rodičích a dětech švédského tvůrce Lukase Moodyssona Mamut z roku 2009. Kurz negativního myšlení je název o dva roky starší oceňované černé norské komedie o jednom vydařeném večírku, na kterém parta handicapovaných lidí zúčtuje s falešnou upřímností a soucitem," upřesnila  Alice Aronová ze společnosti Cinemart.

Islandské Dobré srdce i Trierovo dílo

Festival podle ní nabídne také islandskou tragikomedii okořeněnou drsným humorem Dobré srdce. Vznikla v roce 2009, odehrává se v newyorském baru a líčí podivné přátelství dvou mužů. O tři roky starší je svěží komedie kultovního dánského režiséra Larse von Triera Kdo je tady ředitel?. Pojednává o jednom podřadném herci, který je najat, aby vytvořil postavu imaginárního šéfa firmy.

Program přehlídky obsahuje i další Trierovo dílo - kontroverzní i oceňovaný horor Antikrist, přinášející noční můru o vztahu muže a ženy.

Upírský horor ze Švédska

Vítězný dánský snímek karlovarského festivalu Ukrutně šťastni vypráví o svérázných lidech a jejich podivných vztazích na dánském maloměstě.

"Netradiční upírský horor ze zasněženého švédského sídliště o přátelství dvou dětí, přičemž jedno z nich je upír, nese název Ať vejde ten pravý. Norská oceněná tragikomedie Na sever pojednává o tom, že začít znovu žít můžete kdykoliv. Z Norska je i komedie Bezva chlap. Vypráví o jednom sympaťákovi v podání populárního Stellana Skarsgärda, který si po návratu z vězení musí vyřešit svůj dosavadní život," dodala Aronová.

Týden severských filmů uvede i sedm let staré strhující dánské válečné drama o dvou bratrech a jedné ženě nazvané Bratři, stejně jako syrové a silné drama dánské režisérky Suzanne Bierové o vztazích nazvané Po svatbě, které bylo roku 2006 nominováno na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Křehký norský snímek o lásce Domů na Vánoce se odehrává během jednoho netradičního Štědrého dne.

Pod komedií Když se muž vrací domů a dramatem Submarino je podepsán oceňovaný dánský filmař Thomas Vinterberg, spoluzakladatel manifestu Dogma 95. Kolekci filmů uzavřou půvabné temné snímky o osamělosti a ztroskotancích od režiséra Akiho Kaurismäkiho Smlouva s vrahem a Světla v soumraku.

Více informací o uváděných filmech a programu kina Evald naleznou zájemci na adresách www.cinemart.cz a www.evald.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám