Hlavní obsah

Picassova slavná výstava z roku 1932 je zpět v Curychu

Novinky, Michal Procházka
Curych/Švýcarsko

Slavnou výstavu z roku 1932, která přinesla první obrovský úspěch malíři Pablu Picassovi, se pokusili zopakovat ve švýcarském Curychu. Ve zdejším Kunsthausu vystavují znovu stejných sedmdesát obrazů, které tehdy vybral pro renomovanou galerii samotný umělec, podílející se na organizaci své první velké retrospektivní přehlídky.

Článek

Výstava, která vzbudila tehdy ohlas v celé Evropě, představila především Picassovy kubistické obrazy i jeho první pokusy koketování se surrealismem. „Je zajímavé, že malíř si v té době cenil mnohem méně svých obrazů z tzv. modrého a růžového období. O to více se snažil hlásit k novému nastupujícímu směru, kterým byl surrealismus,“ píše se v prezentaci výstavy.

Návštěvník může zhlédnout též raná díla či slavný portrét Picassovy lásky Marie-Therese Walterové. K vidění jsou i fotografie samotného mistra, stejně jako dobové výstřižky z tisku, či dokonce záznamy o prodeji obrazů.

Výstava probíhající po celý leden se také snaží pomocí archivních materiálů doložit, jaký vliv měla na světové přijetí velkého umělce 20. století právě tato expozice z doby před osmasedmdesáti lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám