Hlavní obsah

Písně o mrtvých dětech v Hampsonově podání zněly v Rudolfinu

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zcela mahlerovský program měl koncert České filharmonie v pražském Rudolfinu. Pod taktovkou šéfdirigenta ČF Eliahu Inbala vyslechl plný sál dvě díla blízká časem vzniku i charakterem: 5. symfonii cis moll a cyklus Písně o mrtvých dětech s americkým barytonistou Thomasem Hampsonem.

Článek

Pětapadesátiletý Hampson je častým hostem jak v Praze, tak na mahlerovských akcích v Kalištích. I tentokrát bylo jeho podání cyklu pěti písní úchvatné. Smutek i tragiku textu vystihl dokonale, byl hlasově skvěle vybaven a přidal i jevištní akci, což při koncertním provedení nebývá zvykem.

Hampson před koncertem Právu řekl: „Letošní sté výročí smrti Gustava Mahlera je velkou příležitostí pro uvádění jeho obrovského díla. Zpívám mnohokrát všechny jeho cykly pro baryton s orchestrem i komorně s klavírem. Před Prahou jsem Písně o mrtvých dětech zpíval v New Yorku, zcela nedávno v Paříži s klavírem. Uvádím je již od roku 1988 a vždy mne dojmou a snažím se i něco nového v přednesu objevit.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám