Hlavní obsah

Ostravské divadlo uvede hru Gottland

Právo, Aleš Honus

Postavy podnikatele Tomáše Bati, herečky Lídy Baarové, ale také Karla Gotta, Marty Kubišové či spisovatele Jana Procházky ožijí v novém představení Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Ve čtvrtek zde mít premiéru divadelní adaptace knižního bestselleru Gottland, jehož autorem je polský novinář a spisovatel Mariusz Szczygieł.

Článek

Soubor reportáží mapujících posledních sto let československé a české historie získal řadu prestižní literárních cen včetně Evropské literární ceny. V Polsku se stal bestsellerem a velkou popularitu získal i u nás.

Mariusz Szcygieł se dlouhodobě věnuje studiu českého prostředí. Podle mnohých kritiků dokázal ve svém Gottlandu zobrazit českou realitu posledních desetiletí mnohem precizněji než kdokoliv z českých umělců či publicistů.

Do divadelní podoby se knížku rozhodli převést režisér Jan Mikulášek a dramaturg Marek Pivovar. „Spolu se známými postavami bude divák moci putovat československou a českou historií od první republiky do současnosti. Půjde o putování bez nudných letopočtů a výčtu událostí, zato s dramatickým a šťavnatým obsahem,“ tvrdí mluvčí divadla Kateřina Ondřejková s tím, že hra nabídne podobně jako její literární předloha pozoruhodný pohled na mentalitu českého národa. Hru bude divadlo uvádět s podtitulem Kdo neskáče, není Čech.

Drama kolem Vondráčkové

„Pro nás všechny je Gottland velké dobrodružství. Drtivá většina z nás totiž inscenaci podobného typu ještě nikdy nezkoušela.  A k tomu dobrodružství samozřejmě patří i neustálé změny. A někdy nás k nim vedou také události kolem nás. Například Gottland v době svého vydání ještě nemohl zahrnout drama, které se později rozběhlo v soudních síních kolem Heleny Vondráčkové a Marty Kubišové,“ tvrdí Marek Pivovar.

„Kniha obsahuje téměř dvě desítky reportáží a tak je logické, že se množství z toho, co předloha obsahuje, do hry nevešlo. Pokud Vás tedy Gottland divadelní zaujme, doporučuji měrou vrchovatou ke čtení Gottland literární,“ vzkazuje Pivovar divákům.

Pro ty, kteří dorazí na představení Gottland, připravilo NDM neobvyklou soutěž. Tvůrci se totiž pro ilustraci inscenace rozhodli v programu k představení otisknout dobové fotografie Jiřího Kudělky a Martina Popeláře a hledají aktéry těchto snímků.

„Pro ty, kteří se na některé z fotografií poznají nebo poznají někoho jiného, jsou připraveny VIP vstupenky na představení NDM dle vlastního výběru a také možnost nechat se vyfotografovat autorem snímku. Současný portrét pak bude spolu s onou fotografií z programu publikován v časopise Národního divadla moravskoslezského,“ uvedla mluvčí divadla.

Premiéra nového představení se uskuteční ve čtvrtek od 18.30 hodin. V hlavních rolích budou účinkovat  Anna Cónová, Alexandra Gasnárková, Marie Logojdová, Gabriela Mikulková, Jiří Sedláček, Tomáš Jirman, David Viktora, Vladimír Čapka a řada dalších herců.

Reklama

Výběr článků

Načítám