Hlavní obsah

V Brně se připravují na dvě velké bubenické show z Japonska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštích měsících se v Brně uskuteční dvě velké bubenické show z Japonska. Oba orchestry, které pěstují a rozvíjejí osobitou japonskou rytmickou tradici, nejprve vystoupí v brněnském Janáčkově divadle a poté zavítají do Prahy. Bubeníci ze souboru Jamato do Česka přijedou v březnu, bubenická skupina Gocoo vystoupí v červnu.

Foto: Profimedia.cz

Japonský bubenický soubor Jamato

Článek

Bubeníci souboru Jamato představují špičku stylu označovaného jako taiko, což je zároveň také název velkých japonských bubnů. Skupina vznikla v roce 1993 v prefektuře Nara, jedné z kolébek japonské kultury. Dnes má sedmnáct členů, kteří s tradičními japonskými bubny procestovali Asii, Evropu i Ameriku a ročně odehrají 200 koncertů.

Skupinu Jamato už české publikum zná, zatím poslední turné zde měla v roce 2009. Tentokrát své putování zahájí 6. a 7. března dvěma koncerty v Janáčkově divadle, o den později vystoupí v Kongresovém centru v Praze a 9. března završí turné koncertem v Ostravě.

Hrají na téměř 40 bubnů

Gocoo je jedenáctičlenný soubor vedený bubenicí Kaoly Asanovou, který tvoří sedm žen a čtyři muži; hrají na téměř 40 bubnů. "Výsledkem je hudební zážitek, který přesahuje hranice fantazie," uvedla na svém webu pořádající agentura Brno koncert. V Janáčkově divadle v Brně se představí 14. června, o den později zahrají v Praze.

Bubeníci z Gocoo se striktně nedrží tradice. Starší prvky spojují s různými moderními hudebními žánry. Vystupují nejen v divadlech a koncertních síních, ale třeba i na technoparty nebo alternativních rockových festivalech. Hudba skupiny Gocoo se podle jejích webových stránek objevila v soundtracku filmové série Matrix, v řadě počítačových her a v reklamách předních japonských firem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám