Hlavní obsah

Filmem roku jsou podle kritiků Pouta režiséra Radima Špačka

Právo, Věra Míšková

V prvním ročníku hlasování o Cenu kritiky zvítězil s velkým náskokem film scenáristy Ondřeje Štindla a režiséra Radima Špačka Pouta, který získal pět z jedenácti udělovaných cen.

Článek

Výsledky hlasování 46 zúčastněných publicistů ho označily za nejlepší film, Špačka za nejlepšího režiséra, Štindla za nejlepšího scenáristu a hned dvě novinářské ceny si připsal na své konto Ondřej Malý – jako nejlepší herec v hlavní roli a jako objev roku.

Pouta se odehrávají na počátku osmdesátých let a Ondřej Malý v nich ztvárnil důstojníka Státní bezpečnosti, jehož psychopatická posedlost získat svobodomyslnou dívku rozjíždí kolotoč zrad, nenávistí, zbabělosti a pro něj samotného nakonec totální (sebe)destrukce.

Dokument roku: Katka 

Cenu kritiky za nejlepší dokument roku 2010 získal film Katka režisérky Heleny Třeštíkové, časosběrný snímek o pádu do propasti drogové závislosti.

Nejlepším kameramanem byli loni podle novinářů Vladimír Smutný a Marek Bliss, kteří snímali Svěrákův film Kuky se vrací. Nejlepší hudbu složila skupina Midi lidi pro dokument Český mír.

Herecké ceny vedle Malého dostali Karel Roden za nejlepší výkon ve vedlejší roli filmu Habermannův mlýn, nejlepšími herečkami byly Simona Babčáková v hlavní roli filmu Největší z Čechů a Kristina Liška Boková ve vedlejší roli v Občanském průkazu.

Novináři hlasovali o 22 hraných a 13 dokumentárních filmech, zúčastnilo se více než 85 procent ze seznamu hlasujících. Někteří se v souladu se statutem rozhodli nehlasovat, protože jsou různými způsoby zainteresováni na natočených filmech.

Jak v nominačním, tak i ve druhém kole došlo k rovnosti hlasů. V prvním kole proto byli v kategoriích nejlepší režie a scénář nominováni namísto plánovaných tří čtyři tvůrci, ve druhém kole byla rovnost v kategorii nejlepší kamera řešena dovolbou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Producent Pout Vratislav Šlajer (vlevo)dostal cenu za nejlepší film od ministra kultury Jiřího Bessera a filmové kritičky Evy Zaoralové.

Ceny kritiky vznikly jednak jako obdoba novinářských cen v zahraničí, jednak s cílem upozornit členy České filmové a televizní akademie, kteří rozhodují o udílení výročních cen Český lev, na některé snímky, které by nenápadností nebo neznámými jmény tvůrců mohly být přehlédnuty.

To se zřejmě stalo v minulém roce, kdy se z 34 natočených filmů dostalo do nominací na Českého lva jen šest a zcela stranou pozornosti zůstalo několik talentovaných debutů či napohled méně atraktivně vyhlížejících snímků.

Přehled hlasování všech novinářů a publicistů v jednotlivých kategoriích

druhého kola je zveřejněn na webových stránkách Cen české filmové kritiky. www.filmovakritika.cz.

Ceny kritiky za rok 2010

nejlepší film: Pouta – producent Vratislav Šlajer

nejlepší dokument: Katka – režie Helena Třeštíková

nejlepší režie: Pouta – Radim Špaček

nejlepší kamera: Kuky se vrací – Vladimír Smutný, Marek Bliss

nejlepší scénář: Pouta – Ondřej Štindl

nejlepší původní hudba: Český mír – Midi lidi

nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli: Pouta – Ondřej Malý

nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Habermannův mlýn – Karel Roden

nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli: Největší z Čechů – Simona Babčáková

nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Občanský průkaz – Kristýna Liška Boková

Cena RWE pro objev roku: Ondřej Malý – Pouta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám