Hlavní obsah

Turecká televize ukázala sultána Süleymana jako ochmelku, přišlo 75 000 stížností

Jeden z televizních seriálů, které v poslední době zaplavují Turecko, vyvolal nečekanou polemiku, protože podle názoru mnohých znevážil památku slavného tureckého sultána Süleymana zvaného Nádherný. Za jeho vlády v 16. století zaznamenala osmanská říše značný rozkvět. Píše o tom francouzský list Le Monde.

Článek

Na seriál Nádherné století, který od počátku ledna vysílá Show TV a který je jakousi fikcí o životě sultána a jeho dvora, přišlo Státní radě pro kontrolu rozhlasu a televize (RTÜK) na 75 000 stížností. Televize se podle rozhodnutí rady musí veřejně omluvit.

Podle předsedy RTÜK Davuta Dursuna televize znevážila panovníka, za jehož vlády v 16. století zaznamenala osmanská říše značný rozkvět, tím, že jej prezentovala jako svůdce, nechala ho popíjet alkohol a laškovat v harému. To pobouřilo obyčejné Turky, ale přivedlo až k zuřivosti islamistické aktivisty, kteří to pociťují jako znevážení osobnosti považované za národní mýtus.

Mládež zablokovala dálnici

Mládež z islámské Strany štěstí demonstrovala před televizí za zvuků osmanské vojenské hudby. Pak budovu bombardovala vajíčky. Po vysílání prvního dílu jiná skupina na deset minut zablokovala dálnici. Mladí nacionální radikálové zase uspořádali před mauzoleem sultána Süleymana kolektivní modlitbu.

Na seriál dokonce reagovala i vláda. "Ti, kdo se snaží pošpinit slavné osobnosti naší historie a popisují je nevhodným způsobem, musejí být potrestáni," prohlásil vicepremiér Bülent Arinç. Taková cenzura se dosud týkala pouze zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka.

Scenárista seriálu Meral Okay se hájil a prohlásil, že jde jen o uměleckou fikci. "Není to dokumentární film pro školáky," protestoval. Historici připomínají, že sultánův dvůr nebyl žádnou nedělní školou. Sultán Süleyman (1495-1566), který je známý rovněž svými zákonnými reformami, přivedl osmanskou říši k jejímu rozkvětu. Vládl od Alžírska po Jemen a ohrožoval křesťanskou Evropu až k branám Vídně.

Za jeho vlády se osmanská říše otevřela vědě a umění a dosáhla svého zlatého období, které dnes turečtí představitelé glorifikují. Turecká republika hlásící se ke světským principům se dlouho obracela zády k osmanské historii, ale konzervativní vláda Recepa Tayyipa Erdogana, jehož strana má kořeny v politickém islámu, se k ní vrací.

Reklama

Výběr článků

Načítám