Hlavní obsah

Film Zelený sršeň láká na to, čím není

Právo, Věra Míšková

Akční, krimi a ještě komedie, tak je uváděn americký film Zelený sršeň. K návštěvě vybízí několika lákadly, mezi nimiž si na první pohled může vybrat leckdo. Pro hodně diváků bude nejpřitažlivější jméno režiséra Michela Gondryho, podepsaného pod skvělým oscarovým Věčným svitem neposkvrněné mysli.

Článek

Pro další to může být fakt, že Zelený sršeň má dlouhou historii – už ve třicátých letech vznikl jako rozhlasový seriál, pak získal popularitu jako série televizních filmů, comics a v šedesátých letech jako televizní seriál, který v Americe „udělal“ Bruce Leeho.

Kdo má rád 3D, může se těšit na brýle… A konečně je tu herecké obsazení. Někoho nadchne jméno Seth Rogen (podílel se i na scénáři), kterého jsme naposledy viděli s Adamem Sandlerem v Komicích režiséra Juda Apatowa (40 let panic, Zbouchnutá), své obdivovatele má jistě Cameron Diazová, hlavního padoucha hraje Christopher Waltz, který dostal Oscara a další ceny za roli esesáka v Tarantinových Hanebných panchartech, a v malé roli se objeví výtečný herec Tom Wilkinson.

Každé lákadlo odjinud

Jenže už když si to člověk všechno vyjmenuje, začne mít podezření, že to všechno nemusí jít tak docela dobře dohromady, že každé z těch lákadel je jaksi odjinud. To podezření se ve filmu naplní bohatě.

Přitom nezačíná špatně – mladý muž jménem Britt Reid (Rogen), syn slavného mediálního magnáta, je rozkošně nemožné budižkničemu a svůj život hodlá i do budoucna věnovat tomu, čemu ho věnoval dosud: nicnedělání zpestřovanému jen zábavou, večírky.

Jenže otec zemře, Brittovi spadne do klína celé impérium a v něm i automechanik pozoruhodných schopností. Jmenuje se Kató (hraje ho tchajwanský herec, režisér, skladatel a zpěvák, v americkém filmu debutující Jay Chou) a je to kutil, jak se patří. Pro Brittova otce sestrojil stejně výtečný kávovar jako auto jménem Černá kráska, které je nejen nezničitelné, ale samo zlikviduje důmyslnými udělátky všechno, co mu přijde do cesty. Zkrátka z Katóa by měl i James Bond náramnou radost a rád by mu zadal nějakou zakázku.

Vztah Britta a Katóa je navíc zpočátku docela vtipný, takže se film prvních dvacet minut rozjíždí jako slibná komedie. Jenže pak do toho přijde krimi a akce – a je po legraci. To když Britta napadne, že by mohl být konečně užitečný a s Katóem po boku bojovat proti zločinu tím, že se sami začnou za zločince vydávat.

Nuda z nedostatku nápadů

Dál je příběh předvídatelný. Akční scény jsou sice natočeny zručně, ale děj se točí stále kolem téhož a za chvíli se začíná vkrádat nuda z nedostatku vtipných nápadů. I v dialozích a vztahu Britta a Katóa to jiskří čím dál řidčeji a film spěje ku konci stále klopotněji.

Pokud je ve filmu zajímavá postava, pak je to spíš Kató než Britt, a i herecky je Jay Chou lepší než Seth Rogen, který hraje ze začátku docela roztomilého, ale pak už pořád stejného, takže těžko snesitelného pitomce.

Talent Christophera Waltze zůstal nevyužitý v neslané nemastné postavě vládce podsvětí a pokud jde o Cameron Diazovou, je úplně jedno, jestli její roli Brittovy nové sekretářky hraje ona nebo kdokoli jiný. Jako postava je rovněž nevýrazná a pokud jde o herectví, je na místě otázka, co by dělala, kdyby měla co hrát.

3D brýle vám budou spíš překážet

A naprosto zbytečné je i uvádění filmu v 3D, což je ovšem stále častější zlozvyk. Akční scény to snad trochu oživí, ale dobré akční scény uměli dobří režiséři točit i před 3D a tady jich rozhodně není tolik, aby mělo nasazování brýlí opodstatnění. Většinu filmu je naopak protivné, protože v zásadě jde o příběh, který tuto technologii vůbec nepotřebuje. Gondry zkrátka tentokrát rozhodně nenatočil osobité dílo, ale velmi standardní akční film s jen několika vtipnými chvílemi.

 Celkové hodnocení: 60%

Zelený sršeň

USA 2011, 119 min.

Režie: Michel Gondry,

hrají: Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz, Christoph Waltz a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Skupina Kryštof vydá reedici a vyrazí do kin

Ostravská skupina Kryštof tradičně hýří aktivitou. Natočila novou píseň, chystá reedici svého loňského alba Jeviště a připravuje turné po českých kinech.

Výběr článků

Načítám