Hlavní obsah

Muzikál Fela! nominovaný na Grammy v pražském Aeru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské kino Aero uvede 13. ledna přímý přenos muzikálové show Fela! nominované na Grammy v kategorii Nejlepší muzikálové album. Přenášet se bude z londýnského Národního divadla, kde vznikla britská verze tohoto slavného broadwayského hitu.

Článek

Americkou i britskou verzi muzikálu vytvořil nejslavnější afro-americký choreograf Bill T. Jones.

Muzikál měl premiéru v New Yorku v roce 2008, stal se velkým hitem na Broadwayi a dostal tři ceny Tony. Dvě a půl hodiny dlouhé představení odhaluje divoký život kontroverzního Fely, slavného muzikanta a politického aktivisty z Nigérie. Hlavní roli dostal herec a zpěvák Sahr Ngaujah.

Během muzikálu je publikum vyzýváno k tanci a herci zase přecházejí do hlediště. Producenty úspěšné show vycházející z africké hudby byli Will Smith a Jada Pinkett Smithová a rapper Jay-Z.

Kritizoval režim v Nigérii

Fela Kuti se narodil v Abeokutě v Nigerii roku 1938. V roce 1958 byl poslán do Londýna, kde měl studovat medicínu, ale místo toho studoval hudbu. Už začátkem šedesátých let založil kapelu Koola Lobitos. Pod vlivem amerických muzikantů začal mísit africkou hudbu s jazzem, soulem a funkem a zrodil se afro-beat. V roce 1969 odjel poprvé hrát do USA a silně ho zaujala politika radikálních černošských hnutí.

Pak se Kuti vrací do Nigérie a zakládá vlastní studio. Jako muzikant je stále věhlasnější a vystupuje proti tamní diktatuře. V roce 1977 ve svém hitu Zombie kritizuje vojenský režim a následně je mnohokrát zatčen, jeho studio je zničeno a mnoho spolupracovníků zabito.

Svůj život ukončil Fela Kuti jako pravá rocková hvězda - milovník marihuany a sexu zemřel na AIDS v roce 1997, pár let po Freddiem Mercurym.

Reklama

Výběr článků

Načítám