Hlavní obsah

Jack Black je v Gulliverových cestách chvíli vtipný, ale většinou nudný

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasická dětská knížka Gulliverovy cesty dostala 3D filmový kabát a hlavní roli v ní obsadil slavný americký komik Jack Black. Jako začátek to nezní špatně, naděje se ovšem z větší části nenaplnily.

Článek

Klasický pohádkový příběh byl podle očekávání zcela přepsán, prošpikován odkazy na pop kulturu, hozen do 3D hávu a opatřen hromadou počítačových triků. Setkáte se v něm s pořádnou dávkou hollywoodských klišé - hlavní hrdina (Jack Black) je průměrný přitloustlý chlápek z podatelny newyorských novin, beznadějně zamilovaný do extrémně atraktivní okaté editorky Darcy (Amanda Peetová), jež je evidentně "mimo jeho ligu," jak říkají Američané.

Při pracovní návštěvě Bermud se dostane do země Liliputu a po počátečních sporech si ho malý nárůdek oblíbí - až na Edwarda (Chris O’Dowd), nápadníka princezny, který jde Gulliverovi od začátku po krku. Guliver králi pomůže ve válce proti sousední zemi, porazí Edwarda a nakonec se setká i s vysněnou Darcy, která se do něj nelogicky zamiluje. Zvonec a pohádky je konec.

Gulliver je zoufale neoriginální, chvílemi legrační a chvílemi trapný film. Probleskují v něm krátké momenty vtipných blbinek, jako je parodie Hvězdných válek, Titaniku, skupiny Kiss nebo zpěváka Prince, když Guliver radí liliputánskému kamarádovi, jak balit princeznu pomocí zpěvu a tance (škoda, že celá scéna je vykradená z filmu Jsem agent, kde dělají to samé Eddie Murphy a Owen Wilson. Jen tam použili místo Prince hudbu od Marvina Gaye).

Black jinak bezostyšně směřuje k fekálnímu humoru - když Guliver pomočí krále i poddané nebo když padá na Liliputána, který se mu zapíchne doprostřed nahé zadnice. Ujetost ke komediím s Jackem Blackem sice patří, jenže musí být vtipná. Tropická bouře nebo Tenacious D byly snímky plné podivností a přesto vtipné, Guliver je pouze divný.

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Výběr článků

Načítám