Hlavní obsah

Terrakota čerpá z elektroniky, afro-beatu, reggae i flamenka

Novinky, Stanislav Dvořák

Skupina muzikantů z několika kontinentů se poprvé setkala v roce 1999. Dnes jsou známí jako Terrakota a sídlí v portugalském Lisabonu. Jediným pravidlem jejich world-fusion, muziky bez hranic, je to, že žádná pravidla neplatí, tak jako na nejnovějším albu World Massala.

Článek

Terrakota eklekticky vyzobává inspiraci z afro-beatu, latinskoamerických stylů, reggae, dubu, hip-hopu i flamenka. Několik zpěváků vypráví své příběhy v různých jazycích za doprovodu baskytary, bicích a různých etnických nástrojů.

Některé jejich akustické balady připomínají tradiční africké umělce, většina materiálu je ale obalena halucinogenní mlhou elektronických zvuků. Na své si tak přijdou fanoušci kapel typu Asian Dub Foundation či Dub Colossus.

První demo natočili Terrakota v roce 2001 a stejnojmenné album vydali v roce 2002 v Lisabonu. Na další desce Humus Sapiens se v roce 2004 podílel legendární africký muzikant Youssou N'Dour', který jako producent poskytl své studio v Dakaru. Svou diskografii v poslední době doplnili ještě o album Oba Train (2007) a aktuální World Massala (2010).  Skupina koncertuje téměř po celém světě, ale do ČR zatím nejezdí.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám